≫ 

Hitna pomoć iz vazduha stiže za samo 90 sekundi

Džet-pek odelo pokreće pet turbina ukupne snage 1.050 "konja" i u stanju je da postigne brzinu od čak 136 kilometara na sat

  • 3
Hitna pomoć, džet pek Printscreen: YouTube/Gravity Industries

Britanska helikopterska spasilačka služba Great North Air Ambulance Service (GNAAS), koja obezbeđuje helikopterski transport u hitnim slučajevim, u severnim delovima Engleske i pograničnim područjima Škotske, počela je da testira upotrebu džet-pek odela u spasilačkim situacijama.

Njihova ideja je da bi ta odela mogla da im posluže za brzo ledenje medicinskog osoblja u planinskim područjima nacionalnog parka Lejk Distrikt, kada je potrebno obezbediti hitnu medicinsku pomoć povređenima.

Džet-pek bi im omogućio da razdaljinu za koju im je potrebno 30 minuta hoda prelaze za samo 90 sekundi, ističe direktor GNAAS-a Endi Moson.

- Ono za šta nam sada treba i do sat vremena mogli bismo da obavimo za samo nekoliko minuta, a to bi nekom moglo da znači razliku između života i smrti - rekao je on za BBC.

Džet-pek odelo, kompanije Gravity Industries, za pogon koristi pet turbina, ima snagu od 1.050 "konja" i u stanju je da postigne brzinu letenja od čak 136 kilometara na sat.

Ta kompanija, predvođena harizmatičnim Ričardom Brauningom, poslednjih godina je više puta bila na naslovnim stranama zbog brzinskih rekorda koja su njihova "Ajron Men" odela postavljala u letu. Sličnu demonstaciju Brauning je izveo i za pripadnike GNAAS službe, čime je označen početak zajedničke saradnje.

- Ako ova ideja "uzleti", leteći medicinari će leteti "naoružani" svojom opremom i velikom željom da pomognu povređenim šetačima i planinarima, koji su možda doživeli prelome. Moći će da nose i defibrilatore u slučajevima onih koji dožive srčani udar - zaključio je Moson.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lemaja

    1. oktobar 2020 | 18:22

    Ma ovo ne valja ništa naspred što pravi Željko Mitrović😀, ipak je on svetski pronalazač🤣

  • Ekolog

    2. oktobar 2020 | 10:18

    Još da ugrade vazdušni jastuk za slučaj sudara sa pticama pa da svi budu zadovoljni.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA