≫ 

Izgleda kao da je "ispao" iz igrice, ali je u stvari ozbiljna mašina koja spašava život

Mali protivpožarni robot-tenk u stanju je da iz svog vodenog topa "ispali" 9.400 litara vode u minutu

  • 0
Robot vatrogasac Foto: Howe & Howe / Promo

Možda su Holivud i Silicijumska dolina u današnje vreme najprepoznatljiviji simboli Kalifornije, ali je ta najzapadnija američka država poslednjih godina bila poznata i po velikim požarima koji je poslednjih decenija nisu zaobilazili.

Veliki i dugotrajni požari svake godine angažuju veliki broj vatrogaca i mnogo vatrogasne tehnike, zbog čega se vatrogasna služba Los Anđelesa olučila da angažuje robota vatrogasca.

Thermite RS3 je robot guseničar na daljinsko upravljanje, težak 570 kilograma, čiji domet kretanja je ograničen na dužinu creva za vodu koje vuče (što u ovom slučaju iznosi 90 metara).

Ovaj mali protivpožarni tenk u stanju je da iz vodenog topa "ispali" 9.400 litara vode u minutu, pod uglom od 70 stepeni. Robotom se upravlja daljinskim putem a domet je ograničen dužinom creva od 90 metara.

Thermite RS3 je, sa prednje strane, opremljen dozerom koji mu služi za uklanjanje prepreka na putu, a poseduje i vitlo sa sajlom kojom može da povuče 1.600 kilograma tereta.

Ovaj "bespilotni" vatrogasni tenk pokreće dizel motor od 36 konjskih snaga, koji mu omogućava kretanje maksimalnom brzinom od 13 kilometara na sat.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA