Stari ruski MiG-ovi iz Vjetnamskog rata postaju savremene bespilotne letelice

Vijetnamski MiG-ovi 21s prizemljeni su i izbačeni iz upotrebe još 2010, ali ih još uvek ima veliki broj u hangarima širom zemlje

  • 2
MiG 21, Vijetnam Foto: Wikimedia/Pacific Aviation Museum

Leteći "veterani" Vijetnamskog rata, stari lovci MiG 21 sovjetske proizvodnje, koji su se pre više od pet decenija vodili okršaje sa američkim avionima na nebu iznad Indokineskog poluostrvo, ponovo se vraćaju u stroj.

Prema pisanju Facebook stranice Viet Defense, ti "penzionisani" avioni će ponovo poleteli ali ovoga puta kao bespilotne letelice.

Iako do konačne konverzije u funkcionalne dronove predstoji još dosta istraživanja i rada, bespilotni MiG-ovi 21 su do sada prošli ispitivanja pravilnog automatskog sletanja.

Vijetnamsko vazduhoplovstvo će imati koristi od transformacije ovih "oldtajmera" u dronove, budući da će oni moći da moći da posluže kao savršeno realne mete za vežbe gađanja protivvazdušnim PVO sistemima S-300, ali i u svrhu napada na druge ciljeve.

Svi stari vijetnamski MiG-ovi 21s su prizemljeni i izbačeni iz upotrebe 2010. godine, ali ih da ima veliki broj u vojnim hangarima širom zemlje, pa će biti zanimljivo pratiti transformaciju aviona koji je prvi put poleteo još 1959. godine u savremenu bespilotnu letelicu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bokara

    22. oktobar 2020 | 14:59

    I mi ih imamo koliko hoces,stoje kod muzeja napolju i trunu,ima i orlova,galebova...itd.Eto pa neka naprave nesto ovi nasi

  • Dik

    23. oktobar 2020 | 10:15

    ... da li postoji podatak koliko je migova 21 stradalo od američkih fantoma i obrnuto!?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA