Da li će nam proširena stvarnost omogućiti da postanemo nevidljivi?

AR je već počeo da ulazi u svakodnevnu upotrebu, a u narednom periodu sve više će postajati deo uređaja kroz koje gledamo svet oko sebe...

  • 0
Proširena stvarnost, naočare Foto: Pixabay

Definicija kaže da je proširena ili dopunjena realnost, odnosno proširena stvarnost (engl. Augmented reality - AR), termin kojim se opisuje korisnikovo viđenje sveta prošireno kompjuterski generisanim tekstom, slikom i zvukom.

Za razliku od virtuelne stvarnosti u kojoj se stvaran svet u potpunosti zamenjuje virtuelnim, odnosno kompjuterski generisanim, kod proširene stvarnosti digitalne informacije (tekst, slika, video snimak) se korisniku "serviraju" preko prizora iz stvarnog sveta.

AR uređaji su već počeli da ulaze u svakodnevnu upotrebu, a u narednom periodu će još više postajati deo uređaja kroz koje gledamo svet oko sebe, bilo da su u pitanju pametne naočare, kamere naših pametnih telefona ili automobila, i najrazličitiji gedžeti i uređaji sa kojima ćemo se tek upoznati u budućnosti... A osim "ozbiljne" upotrebe, AR će nam služiti i za zabavu i omogućiti da "postanemo nevidljivi" kao u ovom videu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA