On je možda samo robot, ali zato "vrti pljeke" kao pravi leskovački roštiljdžija

Dok okreće pljeskavice i prži pomfrit, Flippy je u stanju da prati i druge radnje koje se obavljaju u njegovoj okolini i tako stiče nove veštine

  • 5
Robot roštiljdžija Printscreen: YouTube/Robotics and Automation News

Roboti već rade bukvalno "sve i svašta", odnosno sve više postaju deo određenih procesa ili potpuno samostalno obavljaju sve veći broj operacija u različitim oblastima. Pa zašto onda ne bi - pravili pljeskavice!

Tokom ovog leta, najstariji američki lanac restorana brze hrane White Castle udružio se sa kalifornijskom kompanijom Miso Robotics, kako bi zajedničkim snagama kreirali robota pomoćnika u kuhinji koji će pripremati hamburgere i pomfrit.

Nedugo zatim, robot Flippy se našao na svom prvom radnom zadatku. A dok okreće pljeskavice i prži pomfrit, zahvaljujući veštačkoj inteligencijiji, Flippy je u stanju da prati i druge radnje koje se obavljaju u njegovoj okolini. Na taj način stiče nove veštine, pa će osim u pripremi hrane, zaposlenima pomagati u pri pranju i čišćenju radnih površina.

Iako se ceo sistem relativno brzo uhodao, javili su se i kritičari sa tvrdnjom da robot ne može da bude bolji roštiljdžija od čoveka, pošto automatski obavalja zadate operacije i nije u stanju da samostalno proceni da li je pljeskavica zaista pečena "kako treba" ili nije.

White Castle, međutim, poručuje da Flippy nije angažovan samo da bi se povećala brzina rada i količina pripremljenih hamburgera, već da u vreme pandemije korona virusa ima značajnu ulogu u smanjenju direktnih kontakata ljudi sa hranom tokom pripreme. Svoj prvi angažman dobio je u restoranima na širem području Čikaga.

Flippy je inače pravi "udarnik", budući da je u stanju da bez prestanka radi punih 100.000 sati, pa ko zna - možda jednoga dana "skokne" i do svetske prestonice roštinja da "zavrti koju pljeku" i na čuvenoj Leskovačkoj roštiljijadi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Majkl Džondar

    8. novembar 2020 | 19:53

    Prvi put čujem ovo "pljeke" Ne mogu da kažem da se nadam da je greška ali bolje bi bilo da jeste.

  • Milojko

    8. novembar 2020 | 17:18

    Mislite vrti pljeske!!!

  • Srkimaja

    8. novembar 2020 | 23:39

    E moj sundjer Bobe......

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA