≫ 

Izum koji spašava živote ili opasno oružje budućnosti: Naučnici pronašli način da kontrolišu munje

Međunarodni tim istraživača tvrdi da je razvio tehnologiju laserskog snopa koji ima moć privlačenja i može da kontroliše put i smer munje...

  • 0
Munje Foto: Pixabay

Tim međunarodnih naučnika razvio je neverovatno jednostavan uređaj za koji kažu da ima potencijal da ukroti munje i dramatično smanji rizik od prirodnih katastrofalnih požara.

Međunarodni tim istraživača predvođen doktorom Vladlenom Švedovim tvrdi da je razvio tehnologiju laserskog snopa koji ima moć privlačenja i može da kontroliše put i smer munje.

Istraživači su koristili laserski zrak koji imitira osnovni proces na koji nastaje munja, ali u laboratorijskom okruženju i to tako da električna pražnjenja usmerava na ciljana područja, prenosi Ergetski portal.

- Možemo da zamislimo budućnost u kojoj ova tehnologija može da privuče električno pražnjenje munje, navodeći je do sigurnih ciljeva što će smanjiti rizik od katastrofalnih požara - navodi Švedov.

Pretpostavlja se da su mnogi požari koji su harali Australijom i punili naslovne strane medija krajem 2019. i početkom 2020. godine prouzrokovani suvim udarima groma. Naučnici su koristili laser iznenađujuće slabog intenziteta, hiljadu puta manji od prethodnih pokušaja, da bi proizveli ciljane munje.

Tim tvrdi da slabiji laserski zrak znači da bi primena ove tehnologije u realnom okruženju bila mnogo jeftinija i preciznija za masovnu proizvodnju. Međutim, to takođe može da znači da bi bilo koji zlikovac na svetu bio u stanju da kontroliše vremenske prilike.

(Telegraf.rs/Energetskiportal.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA