• 0

Šta je ovo uopšte i kakve veze ima sa tehnologijom?

Holandski umetnik Teo Jansen još od 1990. godine bavi se izradom kinetičkih skulptura, jedinstvenim spojem umetnosti i tehnologije

  • 0

Kao što utiče na sve aspekte savremenog života, tehnologija svoj uticaj ostavlja i na umetnost. Kompjuteri, novi mediji i različiti softveri u velikoj meri su promenili proces stvaranja, ali su i umetnicima pružili mogućnost da se bave kritikom odnosa realnog, virtuelnog i sveta tehnologije.

Možda je najdalje u povezivanju života i sveta tehnologije otišao holandski umetnik Teo Jansen, koji se još od 1990. godine bavi izradom kinetičkih skulptura, jedinstvenim spojem umetnosti i tehnološkog inženjeringa.

Njegove skulpture su poznate i onima koji ne prate umetnost, po tome što spolja izgledaju kao da su "ispale" iz svesaka sa crtežima Leonarda Davinčija, kao i po tome što koriste složene mehanizme da bi se kretale. Pritom, kao "pogonsko gorivo" koriste snagu vetra iz koje dobijaju energiju za kretanje.

Jansen u svom radu svakako prati razvoj tehnologije, pa već kao sledeći korak u razvoju svojih kreacija najavljuje opremanje skulptura veštačkom inteligencijom, kako bi ih naučio da same izbegavaju prepreke.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima