Šta je ovo uopšte i kakve veze ima sa tehnologijom?

Holandski umetnik Teo Jansen još od 1990. godine bavi se izradom kinetičkih skulptura, jedinstvenim spojem umetnosti i tehnologije

  • 0
Skulptura, tehnologija i umetnost Printscreen: LinkedIn/vjevrosimovic

Kao što utiče na sve aspekte savremenog života, tehnologija svoj uticaj ostavlja i na umetnost. Kompjuteri, novi mediji i različiti softveri u velikoj meri su promenili proces stvaranja, ali su i umetnicima pružili mogućnost da se bave kritikom odnosa realnog, virtuelnog i sveta tehnologije.

Možda je najdalje u povezivanju života i sveta tehnologije otišao holandski umetnik Teo Jansen, koji se još od 1990. godine bavi izradom kinetičkih skulptura, jedinstvenim spojem umetnosti i tehnološkog inženjeringa.

Njegove skulpture su poznate i onima koji ne prate umetnost, po tome što spolja izgledaju kao da su "ispale" iz svesaka sa crtežima Leonarda Davinčija, kao i po tome što koriste složene mehanizme da bi se kretale. Pritom, kao "pogonsko gorivo" koriste snagu vetra iz koje dobijaju energiju za kretanje.

Jansen u svom radu svakako prati razvoj tehnologije, pa već kao sledeći korak u razvoju svojih kreacija najavljuje opremanje skulptura veštačkom inteligencijom, kako bi ih naučio da same izbegavaju prepreke.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA