• 9

Ovo je izum koji će u budućnosti spašavati živote

Nova elektronska koža ostaje nepromenjena čak i nakon što se rastegne do 28 puta u odnosu na originalnu veličinu...

  • 9

Materijal koji u potpunosti imitira ljudsku kožu, dovoljno je snažan i rastegljiv, ali istovremeno i osetljiv, mogao bi da se koristi za sakupljanje biološkoh podataka u realnom vremenu.

Elektronska koža (e-koža - engl. e-skin) mogla bi da dobije veoma važnu ulogu u prostetici, zatim personalizovanoj medicini, tzv. mekoj robotici, kao u u polju veštačke inteligncije, piše Tech Xplore.

Ovaj materijal delo je nučnika sa saudijskog Naučno-tehnološkog univerziteta kralj Abdulah (KAUST), koji tvrde da je e-koža u stanju da oponaša funkcije ljudske kože, kao što su osećaj dodira i toplote, odnosno hladnoće.

Od sličnih materijala razlikuje se po tome što sadrži 2D senzore, koji su, iako napravljeni od mehanički čvrstih materijala, veoma tanki, što e-koži omogućava funkcionalnost i izdržljivost.

Realističnu e-kožu je napravljena od hidrogela ojačanog nanočesticama silicijum-dioksida i 2D titanijum karbida, a sve to je povezano nano žicama.

E-koža ostaje nepromenjena čak i nakon što se rastegne do 28 puta u odnosu na originalnu veličinu. U stanju je da "oseti" predmete na udaljenosti od 20 centimetara, da odgovara na stimulanse za manje od jedne desetinke, a kada je korišćena kao senzor za pritisak, mogla je da detektuje pisanje olovkom po njoj.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ssrs

    Boze kako ste zatupljen narod... ovo moze da spasi zivot coveku ako mu koza izgori..samo jedan primer .

  • Lejla

    Je li golicljiva...

  • QQQ

    Ma nema potrebe žene da rađaju decu vi ćete i veštačku decu da izmislite.Šta će vam normalni ljudi .

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima