Ova džinovska "svemirska kandža" će biti glavni đubretar u orbiti

Misija pod nazivom ClearSpace-1 bi trebalo da bude lansirana 2025. godine, a "svemirska kandža" bi trebalo da uhvati napušteni adapter Vespa koji se nalazi na visini od oko 800 kilometara

  • 0
svemirska kandža Foto: European Space Agency/ClearSpace SA / Promo

Evropska svemirska agencija (ESA) planira da lansira veliku kandžu namenjenu za sakupljanje velikih komada svemirskog otpada, koji će potom biti preusmereni ka zemljinoj atmosferi u kojoj bi trebalo da budu spaljeni.

ESA je nedavno potpisala ugovor sa vredan 103 miliona dolara sa švajcerskom stratap kompanijom ClearSpace SA, koji podrazumeva lansiranje prve verzije tog sistema.

Misija pod nazivom ClearSpace-1 bi trebalo da bude lansirana 2025. godine, a "svemirska kandža" bi trebalo da uhvati napušteni adapter Vespa, koga je ESA razvila kao deo rakete namnjen dostavljanju različith tereta u različite orbite.

Taj odvojeni deo rakete težak je oko 115 kilograma i, od 2013. godine, nalazi se na visini od oko 800 kilometara, što se smatra granicom "orbitalnog groblja", gde se sakuplja otpad od otpisanih delova satelita i letelica, piše Futurism.

Svemirska kandža nije jedno rešenja za problem svemirskog otpada. Američka kompanija Northrop Grumman u februaru je poslala letelicu u orbitu sa ciljem da pokuša da produži život nekima od "penzionisanih" satelita dopunom goriva i instaliranjem novih tehnoloških rešenja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA