Naučnici "pretvorili" lignje i oktopode u supersavitljivi ekran budućnosti

Materijali od koga je ekran napravljen sadrže nano senzore osetljive na svetlost, uronjene u gel, koji zajedno omogućavaju promenu oblika i boje, što ih čini idealnima za kamuflažu

  • 0

Tim inženjera sa Univerziteta Rutgers, iz američke države Nju Džersi, uspeo je da pomoću 3D štampe dobije supersavitljivi i superprovodljivi materijal koji menja boju kada korisnik to poželi, što bi moglo da dovede od potpuno nove vrste kamuflaže za vojnu upotrebu. U njegovom stvaranju, naučnike je inspirisalo način promene boja sipa, oktopoda i lignji.

- Savremeni elektronski ekrani postaju sve tanji, imaju bolje osvetljenje i kontrast. Napravljeni su od izdržljiivjih materijala, koje ih, sa druge strane, ograničavaju kada je njihov oblik i njegovo prilagođavanje drugim površinama u pitanju - rekao je jedan od naučnika sa Univerziteta Rutgers Hoton Li.

Rešenje koje ovaj tim naučnika nudi predstavlja novi pristup izradi fleksibilnih ekrana od mekših materijala, pa bi tako napravljani ekrani mogli idelano da posluže za kamuflažu. Među materijalima upotrebljenim za njegovu izradu su voda i hidrogelovi, koji istovremeno omogućavaju savitljivost i održanje ekrana čvrstom stanju.

U strukturi materijala od kojih su kamuflažni ekrani napravljeni nalaze se i nano senzori osetljivi na svetlost, uronjeni u gel, koji omogućava promenu oblika i boje, pa se zbog njih materijal praktično ponaša kao fleksibilna kamuflažna koža.

Rezultat toga je da gel čini da se ekran-materijal ponaša kao "veštački mišić", koji je u stanju da odgovori na promene, odnosno svetlosne nadražaje, sopstvenim kontrakcijama.

Budući da je materijal još uvek u fazi testiranja, naučnici rade na tome da još poboljšaju osetljivost pametnog gela, i traže adekvatne načine za njegovu proizvodnju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA