Kako da sa svojih uređaja na najlakši način čestitate Božić ćirilicom?

Saznajte kako da brzo aktivirate ćirilično pismo i koristite ga odmah...

  • 4
Kompjuter, Telefon, Devojka Foto: Unsplash

Vaš Android telefon ili iPhone svakako podržavaju ćirilicu, kao i vaš Windows 10 i drugi računar sa nekom drugom verzijom Windows operativnog sistema.

Ovde, međutim, želimo da vam pokažemo kako da ćirilično pismo brzo aktivirate i koristite odmah!

Ćirilica na Windows 10 i drugim računarima

Bez obzira na to da li kucate tekst u Word-u, popunjavate podatke na internetu ili koristite bilo koju drugu Windows aplikaciju i program, promenu jezika na tastaturi možete izvršiti vrlo brzo, poznatom prečicom sa tastature: ALT + SHIFT.

Pritiskajte ALT + SHIFT onoliko puta koliko vam treba da stignete do željenog jezika. Recimo, ako je engleski jezik prvi, nemački drugi, srpska ćirilica treća, a srpska latinica četvrta, da biste izabrali ćirilicu držite taster ALT i pritisnite SHIFT tri puta, jedan za drugim. Za srpsku latinicu držite ALT i pritisnite SHIFT četiri puta u ovom slučaju rasporeda jezika, podseća Mob&IT.

Ako vam na računaru još uvek nisu ubačeni jezici na tastaturi koji su vam potrebni, evo kako da ih aktivirate: Start > Control Panel > Region and Language.

Kada se nađete u Region and Language meniju otvorite karticu (tab) Keyboards and Languages, pa kliknite na opciju Change Keyboards. Otvoriće vam se novi prozor u kome imate mogućnost da dodate nove jezike i da izvršite njihov raspored.

Ako koristite Windows 10, jezik na tastaturi možete promeniti i ručno, klikom na Language bar, u donjem desnom uglu ekrana, u Taskbar-u. Izaberite opciju Language Preferences, pa u Preferred Languages dodajte Serbian (Cyrilic, Serbia) jezik.

Ćirilica na Apple uređajima

Da biste kucali poruke ćirilicom na bilo kom iPhone, iPad i iPod uređaju potrebno je samo da promenite jezik tastature telefona u Serbia, Cyrilic u podešavanjima telefona.

devojka, kafa, Foto: Pixabay/nastya_gepp

Ćirilica na Android telefonima

Za Android telefone imate dve mogućnosti. Jedna je Google-ova Gboard tastatura, ako je vaš uređaj koristi po samim podešavanjima. Tada jednostavno promenite tastaturu dugim pritiskom na Space na aktiviranoj tastaturi.

Pritisnite Podešavanja jezika, idite na ikonicu olovke i dodajte Srpska tastatura (ćirilica) na spisak podržanih tastatura. Nakon toga menjate tastaturu jednostavnim brzim prevlačenjem ulevo ili udesno preko razmaknice, odnonsno Space tastera (na tastaturi će pisati koja je odabrana).

Ako koristite tastaturu, koja je deo korisničkog okruženja, odnosno interfejsa, vašeg telefona (One UI, EMUI, MIUI, ColorOS ili neki drugi) podešavanja tastature će vam biti dostupna u Sistem/System > Jezik/Language i zatim unos, ili nekom sličnom meniju.

Aplikacije za ćirilicu

Postoji i treća opcija za ćirilicu na Android uređajima, a to su dodatne tastature, koje se mogu skinuti, kao aplikacije za Android operativni sistem.

U slučaju da koristite njih, pregledajte podešavanja same aplikacije - SwiftKey, BitMoji Keyboard, TouchPal, domaće aplikacije Slavdroid ili neke druge.

(Telegraf.rs/Mondo)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA