Amerikanci tvrde: Ruski "dron-ubica" opremljen veštačkom inteligencijom postaje potpuno autonoman

Bespilotna letelica S-70 "Ohotnik" ne nadavnom testu precizno je pogodila cilj nevođenom avionskom bombom od 500 kila

  • 7
Ohotnik, dron, bespilotna letelica

Printscren: YouTube/Минобороны России

Testiranje ruske teške udarne bespilotne letelice S-70 "Ohotnik" (rus. lovac) privuklo je pažnju stranih vojnih eksperata.

Tokom nedavnog testiranja, "Ohotnik" je precizno pogodio kopneni cilj nevođenim avionskim bombama teškim 500 kilograma. To je postignuto pomoću nišansko-navigacionog sistema zahvaljujući kome ovaj dron može da se uporediti sa visokopreciznim navođenim oružjem.

Upoznavši se sa podacima o ovom gađanju, stručnjak američkog Centra za vojno-pomorsku analizu koji se bavi proučavanjem ruske vojne tehnologije i projekata, pretpostavio je da "Ohotnik" ima sistem za daljinsko upravljanje.

Taj ekspert prognozira da će, u cilju visoke autonomnosti, teška jurišna bespilotna letelica biti opremljena veštačkom inteligencijom, prenosi Russia Beyond.

- "Ohotnik" treba da se osposobi za autonomno uništavanje stacionarnih i pokretnih kopnenih ciljeva, sa unapred poznatim koordinatama, uključujući i prijem podataka o cilju u toku leta - smatra Semjuel Bendet.

U njegovoj analizi, u kojoj je "Ohotnik" okarakterisan kao dron-ubica, ističe se da je bomba u nedavnom testiranju bila nevođena, ali da će dron na kraju biti kompatibilan sa navođenim projektilima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Car

    16. januar 2021 | 17:53

    Naš presednik Vučić bi trebao da sa Putinom sklopi dogovor u vezi bespilotnih letilica (dronova), pošto su se pokazale kao najefikasnije letilice, za izviđanje i uništavanje pokretnih i nepokretnih objekta i živele sile. Da se ojača vojni savez sa R. Rusijom i R. Kinom. Da se uloži više u naše naučnike i tehniku, da bi smo i sami proizvodili bespilotne letilice (dronove, helikoptere, avione, raketne višecevne bacače, topove, tenkove i dr. ) po svetskim standardima, mi imamo izuzetne stručnjake u koje trebamo uložiti i na taj način stvoriti svoje oružje koje će nas manje koštati od uvozno oružja. Kasarne terba obnoviti, vratiti vojni rok. Svaka čast presedniku što je uspeo da obnovi vojni arsenal za našu vojsku, tako da se nadam da će nastaviti sa istim tempom oko savremenog oružja za našu vojsku. Da ne da Bog da ikada dođe do ponovo rata.

  • Ameri

    16. januar 2021 | 20:36

    Prpa je li?! 😂

  • 🌏

    17. januar 2021 | 11:20

    Rusija sila broj 1 u svetu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA