Vreme čitanja: oko 1 min.

Novi dipfejk video Toma Kruza podelio javnost: Koliko savremena tehnologija može da bude opasna?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovakva simulacija koristi veštačku inteligenciju koja kombinuje različite izvore slike kako bi napravila ubedljivu iluziju

  • 5

Dipfejk su lažni video snimci koji nastaju kada tehnologija nauči da oponaša čoveka. Ona koristi veštačku inteligenciju da zameni ili digitalno izmeni lice i do te mere izgleda realistično da ni u jednom trenutku ne biste pomislili da se radi samo o animaciji. O tome svedoči i novi video objavljen na TikTok profilu "DeepTomCruise", koji beleži skor 340 hiljada pratilaca.

Ukoliko niste upućeni o čemu je reč, ne biste ni primetili da je u pitanju "prevara". Još je neverovatnije što je snimak napravljen samo od fotografija poznatog glumca, uz pomoć deepfake tehnologije. Zabrinjavajuće je to što se ova tehnologija može koristiti i u nelegalne svrhe, jer se video smatra nespornim dokazom, što znači da bi pojedninci mogli da lažiraju zločine.

Simulacija koristi veštačku inteligenciju pomoću koje se kombinuju različiti izvori slike da bi se napravila ubedljiva iluzija. Tehnologija koja se ubrzano razvija sada je dostupna skoro svima, a uskoro će moći da prevari i one najopreznije.

Kako slavni Tom Kruz izgleda u dipfejk izdanju, pogledajte u videu na početku teksta.

Video: Čovek koji je osmislio robotske senozorske ruke otkriva šta nam donosi budućnost tehnologije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA