≫ 

Bizarna nova tehnologija vam omogućava da "oživite" svoje mrtve pretke ili neku istorijsku ličnost

Kao da stare crno - bele fotografije nekada, i same po sebi, nisu dovoljno sablasne, sada možete da ih oživite i učiniti još sablasnijim

  • 1
ajnštajn dipfejk Printscreen: Twitter/@TonyHoWasHere

Internet sajt MyHeritage, koji se bavi poreklom i genealogijom, razvio je poseban alat nazvan "Deep Nostalgia" (engl. duboka nostalgija) koji korisiti tehnologiju veštačke inteligencije (AI) za animiranje starih fotografija. Ova tehnologija tako omogućava da vaši mrtvi preci "ožive", makar i na ekranu vašeg računara.

Stare crno - bele fotografije nekada, i same po sebi, mogu da izgledaju dovoljno sablasno, a sada ih ovakvo oživljavanje može učiniti još sablasnijim i bizarnijim.

AI koji se koristi za kreiranje ovih animacija veoma je sličan onom kakav se korisiti za pravljenje "dipfejk" (deepfake) videa. Softver podržava i mogućnost animacije više lica na jednoj fotografiji.

Kada aploadujete staru fotografiju na MyHeritage platformu i aktivirate Deep Nostalgia softver, nastaje animacija zasnovana na gestikulaciji i pokretima koji su prethodno snimljeni na "živom" modelu i potom ubačeni u računar, odnosno platformu.

I sami autori softvera priznaju da bi on mogao da podeli ljude na one kojima će se njegove mogućnosti izuzetno dopasiti, i na one druge kojima se neće svideti i koji će ga smatrati potpuno bizarnim, piše Futurism.

Teško je ostati ravnodušan prema ovakvom "oživljavanju mrtvih", ali je sigurno da će nekima biti drago da vide osmeh svog pradede ili par da se zabave animirajuće neku davno zaboravljenu istorijsku ličnost, kao što su ove koje možete videti u video klipovima u tekstu.

Šta vi mislitet o ovome? Da li ćete pokušati da "oživite" prabababu i pradedu?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • iem

    1. mart 2021 | 19:07

    Sa deepfake tehnologijom svako može svakome da stavi reči u usta. Nazadujemo...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA