Rusija i zvanično pravi svoj najmoćniji "nevidljivi" bombarder: Ovo je Putinovo "leteće krilo"

Bombarder će biti maksimalno automatizovan, što će mu omogućiti da funkcioniše čak i u bespilotnom režimu

  • 4
PAK DA Printscreen: YouTube/sonar2050.org

Posle testiranja radarske vidljivosti makete najnovijeg bombardera i provere njenih aerodinamičkih karakteristika, ruski odbrambeni resor je potvrdio konačni izgled novog aviona, poznatog pod radnim nazivom PAK DA ("Perspektivni avionski kompleks dalekoletne avijacije") i "Projekat 80".

To je za agenciju RIA Novosti izjavio upućeni izvor iz ruske vojne industrije.

- Prema zaključcima niza ispitivanja radarske vidljivosti maketa aviona, kao i rezultata provere njihovih aerodinamičkih osobina, odobren je konačni tehnički izgled letelice PAK DA.

Eksperimentalni rad je u fazi detaljnog projektovanja, gradi se nekoliko prototipova perspektivnog bombardera - rekao je sagovornik agencije.

Konstruktori su prilikom projektovanja aviona pre svega insistirali na njegovoj smanjenoj radarskoj uočljivosti. Avion će imati oblik "letećeg krila", podzvučnu brzinu i mogućnost da dugo vremena provede u vazduhu.

Svo naoružanje će biti skriveno unutar trupa, uključujući perspektivne krstareće rakete velikog dometa i hipersonične rakete. Bombarder će biti maksimalno automatizovan, što će mu omogućiti da funkcioniše čak i u bespilotnom režimu, prenosi Russia Beyond.

- Bombarder može da upravlja grupama bespilotnih letelica i da primeni celokupan spektar raketa klase vazduh-vazduh - dodao je sagovornik.

Glavna taktika primene PAK DA biće tzv. "taktika duge ruke", odnosno korišćenje oružja velikog dometa.

Projektovanje PAK DA započeto je 2009. godine, a rusko Ministarstvo odbrane je projekat poverilo kompaniji "Tupoljev". Planirano je da novi bombarder u sastav naoružanja uđe do 2027. godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    3. april 2021 | 00:11

    MORA SE ZAUSTAVITI NATO AGRESOR !!! RUSIJO BRAVO !!! SAMO JE NUKLEARNO ORUZJE GARANT MIRA I MIRNOG SNA U SVETU GDE MEDJUNARODNO PRAVO NE POSTOJI!!! VLADA ZAKON SILE!!!

  • M.K.

    2. april 2021 | 20:57

    ❤️🤩📡....🛰️💫🌏

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA