Facebook "ukinuo" stari francuski grad, zato što je - Bič

Zvaničnici su naveli da su se žalili na odluku tehnološkom gigantu, ali da nije bilo nikakvog odgovora...

  • 0
Grad Bič, Francuska Foto: Wikimedia/Christian Bohr

Kompanija Facebook je ugasila zvaničnu stranicu francuskog grada Bič (Bitche), najverovatnije zbog imena koje podseća na englesku pogrdnu reč.

Facebook stranica malog francuskog grada na severozapadu okruga Mozel ukinuta je 19. marta, zbog čega su zvaničnici pokrenuli novu stranicu nazvanu po poštanskom broju "Meri 57230" (Mairie 57230), piše briselski Politiko.

Zvaničnici su naveli da su se žalili na odluku tehnološkom gigantu, ali da nije bilo nikakvog odgovora. Zbog takve situacije, još jedan gradić u tom regionu preimenovao je svoju Facebook stranicu iz "Rorbah le Bič" (Rohrbach-lès-Bitche) u "Vil de Rorbah" (Ville de Rohrbach).

- Facebook izgleda da juri termine povezane sa Rorbahom le... Pretpostavljam da znate razlog! - naveli su predstavnici je grada u objavi na toj društvenoj mreži.

Grad Bič poznat je po opsadi istoimene tvrđave koja je trajala 230 dana tokom francusko-pruskog rata 1870. i 1871. godine. U njemu danas živi oko 5.000 stanovnika.

Ovo nije prvi put da je grad podlegao cenzuri - američki ambasador u Francuskoj Levi Parsons Morton tražio je 1881. godine od Pariza da preimenuje trg nazvan po ovom gradu zbog naziva. Engleska reč koja se isto izgovara - bič (bitch) označava ženku psa ili vuka (kuju ili kučku), ali se u pogrnom značnju koristi i za ženu.

Zvaničnici Facebooka do sada nisu komentarisali ovaj slučaj.

Video: Putešestvije ekipe Telegrafa do tvrđave Nikaroi u Čečeniji

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA