≫ 

Armija robota pasa dolazi iz Kine i spremna je da zavlada svetom!

Promotivni video robota A1 koji kao jedan vežbaju uz "Imperijalni marš" iz "Ratova zvezda" naterao je mnoge da se zamisle o budućnosti upotrebe ovakvih mašina...

  • 1
A1 roboti Printscreen: YouTube/Unitree Robotics

Od kako se pojavio 2016. godine, četvornožni robot Spot, američke kompanije Boston Dynamics, ne prestaje da privlači pažnju. Od, za neke, zastrašujuće najave budućnosti, preko robota - psa čije sposobnosti već testiraju vojske i policije nekih zemalja, do pomoćnika u istraživanju nedostupnih delova Černobiljske nuklearke i redara koji, u vreme korone, upozorava ljude da treba da drže distancu - Spot sve više nalazi svoje mesto u ovom svetu.

Njegove sposbnosti su, očigledno, impresionirale i kineske robotičare, koji odlučili da konstruišu svog četvoronožnog robota. Nedavno predstavljenog A1, kompanije Unitree, odmah po prvom prikazivanju dočekali su naslovi tipa "Armija robota pasa spremna da zavlada svetom" ili "Ustanak sablasnih robota pasa".

Takve naslove je, pre svega, inspirisao promotivni video snimak u kome roboti kineske kao jedan "vežbaju" uz "Imperijalni marš" iz "Ratova zvezda", u okviru kampanje pokrenute na društvenim mrežama.

Prema informacijama kineskog proizvođača, jedna od najznačajnih karakteristika njihovog robota je brzina kretanja od 12 kilometara na čas. Robot je, takođe, sposoban da izvodi različite vrste skokova i okreta, što mu omogućavaju fleksibilni zglobovi ekstremiteta i snažan motor koji ih pokreće.

Kineski robot pas je opremljen senzorima koji prikupljaju informacije o terenu po kome se kreće i okolini, na osnovu koju robot svoje pokrete prilagođava kako bi bili efikasniji. Pametna kamera omogućava prenos video zapisa u realnom vremenu.

A1 je nešto kraći od dva i uži od jednog metra. Sa baterijom je težak 26 kilograma, a sposoban je da ponese ukupno 11 kilograma. Baterija ima autonomiju od oko dva sata rada.

Primene ovakvog multifunkcionalnog robota mogu biti različite, a da li je i zaista "armija robota pasa spremna da zavlada svetom" videćemo u ne tako dalekoj budućnosti...

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA