≫ 

Naš znoj bi uskoro mogao da postane "gorivo" za baterije naših uređaja

Japanski naučnici su konstruisali sistem koji koristi mlečnu kiselinu iz ljudskog znoja za generisanje snage za pogon biosenzora i bežičnih uređaja...

  • 1
trčanje baterije Printscreen: YouTube/東京理科大学 / Tokyo University of Science

Pametni telefoni, bežične slušalice, pametni satovi, tableti, laptopovi, najrazličitiji mogući postojeći gedžeti i oni koji će tek nastati... uređaji su koje svakoga dana sve više koristimo. Kada tome dodamo sve veću upotrebu električnih automobila, jasno je da osim na potrošačima, sve više treba raditi i na novim načinima proizvodnje električne energije.

Jedno od rešenja tog problema, japanski naučnici predvođeni profesorom Tokijskog univerziteta Isaom Šitandom potražili - u ljudskom znoju kao jedinom izvoru energije za nosive uređaje. Oni su predstavili sistem koji koristi laktat (mlečnu kiselinu) iz ljudskog znoja za generisanje snage za pogon biosenzora i bežičnih komunikacionih uređaja.

Reč je o nizu ćelija biogoriva u obliku papirnog zavoja, koji može da se nosi na ruci. Ćelije biogoriva se polažu na podlogu od vodonepropusnog papirnog supstrata, a njihov broj zavisi od izlaznog napona i potrebne snage. Elektrohemijske reakcije između laktata i enzima prisutnih u elektrodama proizvode električnu struju, koja teče do kolektora izrađenog od provodne ugljenične paste.

Ovo nije prvi pokušaj dobijanja električne energije na bazi laktata, ali je najjeftiniji i potencijalno najisplativiji za masovnu proizvodnju. Za to je zaslužna upotreba drugačijih materijaja (npr. ugljenične paste umesto srebrnih žica), kao i drugačiji način na koji se laktat doprema u ćelije, prenosi Bug.

Eksperimenti su pokazali da ćelije mogu da generišu napon od 3,66 V i izlaznu snagu od 4,3 mW. Naučnici su konstruisali laktatni biosenzor koji se napaja laktatom i meri njegovu koncentraciju u znoju i izmerene vrednosti prenosi od telefona putem Bluetooth veze.

Nadaju se da bi njihov sistem, nakon dodatnog usavršavanja moći da napaja i druge uređaje, kao što su pametni satovi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA