≫ 

Robot helikopter uspešno obavio istorijski let na Marsu

Ingenuity je leteo manje od minuta, što bilo sasvim dovoljno za prvi kontrolisani let na drugoj planeti, objavila je NASA

  • 2
Helikopter, NASA, Indženuiti, Ingenuity Foto: Printscreen/Youtube/VideoFromSpace

Američka svemirska agencija NASA uspešno je sprovela let malim bespilotnim helikopterom na Marsu. Robotski helikopter pod nazivom Ingenuity je leteo manje od minuta, što predstavlja prvi kontrolisani let na drugoj planeti, navela je NASA.

Potvrda uspeha leta stigla je preko satelita koji je preneo podatke sakupljene helikopterom na Zemlju, javio je BBC.

Američka agencija najavila je još letova u predstojećim danima. Ingenuity će leteti na većim visinama i dužinama, jer inženjeri hoće da testiraju granice njegove tehnologije.

Otiskivanje sa površine Marsa nije jednostavno jer je gustina atmosfere veoma mala, svega jedan odsto one koja je na Zemlji. To znači da je propelerima letelice teže da podignu dron. Zato je Ingenuity napravljen da bude izuzetno lak, dok se njegovi propeleri okreću izuzetno brzo - preko 2.500 obrtaja u minuti, prenosi N1.

Ideja je da ova tehnologija u konačnici promeni način na koji se istražuju udaljeni svetovi. Bespilotne letelice možda će biti korišćene za izvidnicu tokom budućih rover misija, ili čak tokom misija astronauta, kada konačno budu leteli na Mars.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA