≫ 

Napuštaju međunarodnu i prave svoju: Prva ruska svemirska stanica u odbiti do 2025. godine

Moskva, koja navodno razmatra napuštanje MSS od 2025. zbog zastarelosti stanice, prošle godine je izgubila monopol na slanje astronauta na MSS posle prve uspešne misije kompanije Space X Ilona Maska

  • 3
Ruski kosmonaut Anton Škaplerov, Međunarodna svemirska stanica Foto: Wikimedia/Public domain

Rusija želi da uspostavi svoju svemirsku stanicu do 2025. godine, pošto Moskva želi da se povuče iz zajedničkog programa Međunarodne svemirske stanice (MSS), objavila je Ruska svemirska agencija u utorak.

Izgradnja prvog modula nove stanice već je započela, nakon što su zvaničnici upozorili da Rusija razmatra odlazak s ISS-a, rekao je šef Roskosmosa Dmitrij Rogozin. MSS je, inače, jedan od retkih područja saradnje Moskve i zapadnih država.

- Radi se na prvom modulu nove ruske orbitalne stanice - saopštio je Rogozin, istakavši da ruska korporacija Energia planira da modul bude "spreman za lansiranje" 2025. godine.

Pokrenuta 1998. godine, MSS predstavlja jedan od najambicioznijih projekata saradnje u istoriji čovečanstva, u kome učestvuju Rusija, SAD, Kanada, Japan i Evropska svemirska agencija.

Zamenik ruskog premijera Jurij Borisov nedavno je rekao da Moskva razmatra napuštanje MSS od 2025. godine, zbog zastarelosti stanice. Roskosmos je u ponedeljak, međutim, saopštio da odluka o napuštanju stanice još uvek nije donesena.

- Kad donesemo odluku započećemo pregovore sa našim partnerima o oblicima i uslovima saradnje posle 2024. godine - naveli su zvaničnici ruske agencije.

Rusija je prošle godine izgubila monopol na slanje astronauta na MSS sa kosmodroma u kazahstanskom gradu Bajkonuru, posle prve uspešne misije američke kompanije Space X.

Sa kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu do orbite Sojuzu je bilo potrebno devet minuta Svemirska kapsula Sojuz, u kojoj su američki astronaut Džek Fišer i ruski Fjodor Jurčikin, poletela je put Međunarodne svemirske stanice. Foto: Tanjug/AP

Uprkos slavnoj istoriji istraživanja svemira, Rusija je ovaj mesec obeležila 60. godišnjicu prvog leta Jurija Gagarina u Svemir, svemirski program te zemlje se poslednjih godina suočava sa poteškoćama, navodi Hina.

Rogozin je najavljivao niz ambicioznih planova, ali se njegova agencija teško nosi sa sve većim rezovima, dok analitičari tvrde da je Putin zainteresovaniji za vojnu tehnologiju, nego za istraživanje svemira.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JA

    21. april 2021 | 16:50

    U oRbiti, ne oDbiti 😂

  • Vuk

    21. april 2021 | 20:19

    Bravo za Ruse samo što dalje od trulog zapada.

  • nikolas

    21. april 2021 | 23:04

    SMATRAM DABI SVET MORAO DA SARADJUJE U OBLASTI OSVAJANJA KODMOSA BEZ OBZIRA NA NE SLAGANJA U POLITICI JER SMO MI NA PLANETI ZEMLJI KOJU CEMO MORATI KAD TAD DA NAPUSTMO U POTRAZI ZA NOVIM RESURSIMA I PLANETAMA !!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA