≫ 

Roboti uče decu sa autizmom da komuniciraju sa ljudima, i prilično su uspešni u tome

Program "Robot za intervenciju kod autističnog ponašanja" (RABI), je namenjen osobama sa autizmom starosti između 3 i 18 godina, a cilj mu je da im pomogne da budu više uključeni u društvo i da rešavaju probleme

  • 0
robot

Ilustracija / Foto: Unsplash

Profesorka iz Hongkonga Ketrin So razvila je obrazovni program koji koristi robote za igranje uloga, kako bi se pomoglo deci sa autizmom da poboljšaju svoje socijalne veštine, a sve je deo inicijative koju su podržale neke neprofitne organizacije i škole.

Program pod nazivom "Robot za intervenciju kod autističnog ponašanja" (RABI), namenjen je osobama sa autizmom starosti između 3 i 18 godina, i ima za cilj da im pomogne da budu više uključeni u društvo i da rešavaju probleme poput sukoba i nasilja, prenosi Rojters

Ketrin So, vanredna profesorka psihologije na kineskom univerzitetu u Hongkongu , rekla je za agenciju da više od 1.200 dece koristi njen program od pokretanja 2015. godine.

Robot, autizam

Foto: The Chinese University of Hong Kong / Promo

Roboti angažuju decu igranjem uloga i verbalnom interakcijom. Tipična nastava uključuje dva mala robota koji izvode društvene scenarije na stolu, pomažući deci da vide razliku između odgovarajućeg i neprihvatljivog ponašanja, poput besa ili vrištanja.

Nakon interakcije sa robotima, deca se podstiču da isprobaju svoje socijalne veštine sa ljudskim učiteljem.

Više od 20 neprofitnih organizacija koje se finansiraju od vlade i državnih škola u Hongkongu i Makau usvojile su program.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA