Moćna mašina je pre 24 godine prvi put porazila jednog svetskog prvaka

Dugo vremena posle tog meča, Kasparov, ali i drugi velemajstori, izražavali su sumnju da je IBM-ov računar varao...

  • 0
šah, šahovska tabla Foto: Pixabay

Čuveni sovjetski i ruski svetski šahovski prvak, u periodu od 1985. do 2000. godine, Gari Kasparov, osim brojnih pobeda protiv vrhunskih svetskih šahista, poznat je i po nekoliko mečeva koje je odigrao protiv kompjutera, odnosno protiv računarskih programa. Najpoznatije duele odigrao je protiv IBM-ovog računara Deep Blue.

U prvih šest partija 1996. godine, prvu je izgubio, zatim tri partije dobio i dva puta remizirao. Zatim je, pre tačno 24 godine, u maju 1997, unapređena verzije Deep Blue računara, pri rezultatu 1-1, uz tri remija, dobila poslednju partiju protiv svetskog šampiona, nakon njegove grube greške u otvaranju.

Pogledajte kako je izgledala Kasparovljeva reakcija u trenutku kada je shvatio da je poražen:

Dugo vremena posle tog meča, Kasparov, ali i drugi velemajstori, izražavali su sumnju da je IBM-ov računar varao, pošto su neki od njih proveravali poteze koje je računar izabrao. Računarski programi, naime, računaju varijante o do sto miliona puta brže od čoveka, ali su u stanju da izgube u onim potezima, odnosno pozicijama gde je potrebna dalekosežna strategija, odnosno gde ljudska intuicija nadvlada.

Deep Blue je bio poseban kompjuter sastavljen od 50 PC računara povezanih u celinu, konstruisan samo za tu namenu. Velikim napretkom tehnologije u poslednjim decenijama, i povećanjem snage, vrhunski šah sada igraju i programi koji mogu da rade na gotovo svakom kućnom ili laptop računaru.

(Telegraf.rs/LinkedIn/vjevrosimovic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA