≫ 

Rusi grade nuklearku na Marsu, sledi baza na Mesecu u saradnji sa Kinom

Roskosmos je najavio veoma ambiciozan plan za naradnih 10 godina koji podrazumeva lansiranje ruske svemirska stanice, izgradnju baze i više misija na Mesec, kao i nuklarku i bazu na Crvenoj planeti

  • 8
Zeus, svemirski tegljač, letelica, Roskosmos Svemirski tegljač "Zeus" / Printscreen: Twitter/@thibault_man / Roscosmos

Ruski konstruktorski biro "Arsenal", koji se bavi razvojem svemirskih tehnologija, mornaričke artiljerije i mašina za civilnu industriju, predložio je izgradnju nuklearne elektrane na Marsu, kako bi se obezbedila energija za napajanje buduće ruske beze na Crvenoj planeti.

Rešenje koje predlaže "Arsenal", inače podružnica ruske svemirske agencije Roskosmos, slično je prethodno predloženom za kretanje buduće transportne svemirsku letelicu Zeus. Taj ogromni "svemirski šleper" za pogon koristi nuklearni pogon, koji pokreće sistem električne propulzije, i služiće za dostavljanje zaliha različite robe na različite tačke Sunčevog sistema.

Iz Roskosmosa su ranije saopštili da bi letelica mogla da se koristi i za obavljanje letova na druge planete, kao što je Jupiter, u potrazi za životom na njima. "Arsenal" predlaže da se Zeus iskorsiti i za slanje nuklearnog reaktora na Mars, koji bi na površinu Crvene planete bio spušten padobranom.

U Rusiji se nadaju da bi testiranje ove tehnologije letenja Svemirom moglo da počne oko 2030. godine, piše SputnikNews. Uprkos budžetskim ograničanjima (Rusija na svoj svemirski program koristi jednu desetinu novca u odnosu na ono što NASA dobija od vlade SAD), Roskosmos je najavio veoma ambiciozan plan za naradnih 10 godina.

Taj plan podrazumeva lansiranje sopstvene ruske svemirska stanice, nekoliko misija na Mesec, sa posadom i bez nje, kao i izgradnje baze na mesecu u saradnji sa Kinom, prenosi Futurism. Ipak, od slanja nuklearnog reaktora i izgradnje baze na Marsu, Rusiju deli mnogo godina. Međutim, procene govore da bi uz pravu političku volju, ti planovi mogli da budu ostvareni.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Volonter

    15. jul 2021 | 19:49

    Evo ja se javljam da vozim šleper za transport materijala do tamo.

  • Ana

    15. jul 2021 | 21:27

    Prešli igricu ameri na aparatima

  • Rade

    15. jul 2021 | 16:59

    Bravo Braćo al' obavezno da Amerima pošaljete nuklearnu čestitku!!! IDEMO!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA