Novi kineski magnetni voz je najbrže kopneno vozilo na svetu: 1.000 kilometara za manje od dva sata!

Budući da se kreću lebdeći i da kod njih ne postoji trenje između točkova i šina, maglev vozovi su u startu projektovani za putovanje velikim brzinama

  • 4
Maglev voz, Kina Printscreen: YouTube/New China TV

U Kini je predstavljen novi voz koji se kreće na principu magnetne levitacija (maglev), kostruisan za postizanje brzina do - 600 kilometara na sat!

To ovaj voz čini trenutno, ne samo najbržim vozom, već i - najbržim kopnenim vozilom na svetu!

Maglev vozovi stvaraju mnogo manje buke, budući da kod njih ne postoji trenje između točkova i šina. A budući da se kreću lebdeći (odnosno, levitirajući) iznad svojih šina, u startu su projektovani za putovanje velikim brzinama. Testiranje prototipa počelo je u Šangaju u junu prošle godine, a novi kineski maglev voz je predstavljen u primorskom gradu Ćingdaou, u pokrajini Šandung, na samom istoku zemlje.

Brzinom od 600 kilometara na sat, putovanje između Pekinga i Šangaja, gradova udaljenih više od hiljadu kilometara, trajalo bi oko dva i po sata. Poređenja radi, let avionom na toj razdaljini traje tri sata, a "običnim" brzim vozom pet i po sati.

Godinama unazad Kina je svetski lider u izgradnji železnica projektovanih za velike brzine. Krajem 2020. godine, u toj zemlji je bilo izgrađeno ukupno 37.900 kilometara brzih pruga, što je najveća dužina jedne brze železničke mreže na svetu.

Inače, tehnologija magnetne levitacija poznata je već više od pola veka. Patentirala su je dvojica Amerikanca još 1969. godine, ali se njen razvoj sporo odvijao zbog loših karakteristike tadašnjih materijala i slabije razvijenih preciznih elektronskih sistema toga doba.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hmm....

    21. jul 2021 | 11:51

    Hoće biti neka takva pruga kod nas u Srbiji ili je za nas premija 100 km na sat?Šta kaže glavni?

  • petar

    21. jul 2021 | 16:38

    1000 km od Pekinga do Sangaja za 2 sata! Kod nas je gotovo identicno: od Novog Sada do Subotice (100 km) samo 6 sati, ako nema zastoja. Divoljno vremena da procitas "Rat i mir". A tamo ni kafu cestito da popijes na miru. Neka, hvala.

  • BANE

    22. jul 2021 | 20:11

    Super !! A koliko struje trosi?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA