≫ 

Putinov "Šah-mat": Novi borbeni Suhoj je moćni ruski odgovor na američki F-35

Avion ima radar koji mu omogućava istovremeno praćenje 30 i istovremeno dejstvo na šest ciljeva u vazduhu ili na istovremeno na dva cilja na zemlji i moru...

  • 8
Su-75 Šah-mat Printscreen: YouTube/BEST TECH

Prototip najnovijeg ruskog borbenog aviona Suhoj Su-75 "Šah-mat" premijerno je predstavljen u Žukovskom, u Podmoskovlju, na Međunarodnom salonu avijacije i komsmičke tehnike - MAKS-2021.

Ruska Ujedinjena vazduhoplovna korporacija, deo državne korporacije Rosteh, prethdno je najavila da će na - MAKS-2021 prvi put biti prikazan "suštinski novi vojni avion". Reč je o lakom višenamenskom borbenom avionu pete generacije koji razvija kompanija Suhoj, navodi Tango Six.

Zanimljivo je da se projekat zvanično, bar za sada, radi bez finansijskih sredstava iz državnog budžet, a avion će najverovatnije biti namenjen izvozu, o čemu svedoči i ranije objavljen promotivni video koji je najavio predstavljanje letelice.

Avion prikazan na promociji je neleteći opitno-eksperimentalni prototip, koji bi, kako je planirano, trebalo da postane leteći prototip. Njegove prve fotografije i snimci, prethodno, su već bili "procureli" u medije i pre zvaničnog prikazivanja, kako pokrivenog modela na pistama aerodroma Ramenskoje, tako i otkrivenog modela snimljenog u hangaru pripremljenom za prezentaciju.

"Suhoj projekat LTS", kako projekat letelice zvanično nosi naziv, je jednomotorni avion, srednjekrilac, sa podtrupnim usisnikom za vazduh koji podseća na rešenje sa prototipa Boeing-ovog projekta X-32 koji je na konkursu Američkog ratnog vazduhoplovstva za program JSF (Joint Strike Fighter) izgubio od Lockheed Martinovog projekta X-35, sada poznatog kao F-35 Lightning II. Zajedničko sa X-32 je i to da LTS nema horizontalne stabilizatore.

Avion ima modularnu konstrukciju i arhitekturu, visoki potencijal za modernizaciju, a konstruisan je uz pomoć super kompjutera i primenu veštačke inteligencije.

Kapljičasta izdignuta kabina, optoelektronski sistem ispred vetrobranskog stakla kao, čini se, pokretni vertikalni stabilizatori, podsećaju na rešenja sa borbenog aviona Su-57. Osim toga, viđena su i spremišta ubojnih sredstava koja se nalaze unutar trupa.

Ima AESA radar koji omogućava istovremeno praćenje 30 i istovremeno dejstvo na šest ciljeva u vazduhu ili na istovremeno na dva cilja na zemlji i moru.

Kako se moglo čuti na prezentaciji, cena aviona bi mogla da bude između 25 do 30 miliona dolara, dok bi sat naleta mogao da košta oko 4.600 dolara.

Maksimalna brzina je 1,8 maha, maksimalnu visinu leta 16.500 metara, dolet sa unutrašnjim gorivom 2.800 kilometara, maksimalna nosivost 7.400 kilograma, maksimalno dozvoljeno opetrećenje +8G, a primenjen je automatizovani sistem logističke podrške "Matrjoška", motor sa vektorisanim potiskom. Predviđena je ugradnja savremenog optoelektronskog nišansko-navigacijskog sistema.

Od ubojnih sredstava može poneti gotovo čitav spektar savremenog ruskog naoružanja vazduh-vazduh, vazduh-zemlja i vazduh-more, a zanimljivo je da avion nema integrisan top, već može da ga nosi samo u podvesnom kontejneru.

Prema rečima potpredsednika Vlade Rusije Jurija Borisova, prenosi Sputnjik, potražnja za najnovijim ruskim lovcima "Šah-mat" već sada se procenjuje na oko 300 letelica, a potencijalni kupci su Indija, Vijetnam, afričke zemlje. Očekuje se da će avion biti sreman za upotrebu 2025. ili 2026. godine.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stojko

    21. jul 2021 | 13:40

    Objektivo i realno, F-35 se proizvodi u stotinama primeraka i vec je u naoruzanju vise zemalja, a za ovo kazu da nije maketa vec avion koji ce da poleti za 2 godine i mozd audje u naoruzanje nekih zemalja.

  • Usa

    21. jul 2021 | 22:18

    Jedan b2 kosta koliko cela ruska flota 2 milijarde a izasao je pre 40 godina tako da ticu molim te

  • Goran

    22. jul 2021 | 08:10

    Mani te se velicanja bilo kakvog naoruzanja. Ako realno pogledamo, ko zna sta sve Amerikanci imaju. Oni se bas i ne hvale sa novim tehnologijama i naoruzanjima. Samo ih upotrebe kada napadnu nekoga.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA