≫ 

Dronovi elektroškovima "šokirali" oblake i izazvali kišu u srcu pustinje

Naelektrisanje na oblake deluje tako što izaziva sakupljanje vodene pare u veće kapljice, koje kada se spoje, padaju na zemlju u obliku kiše

  • 3
kiša Pixabay.com

Visoke temperature i velike vrućine u Ujedinjenim Arapskim Emiratima nisu nikakva novost, ali zato najnoviji način da se grad u takvim vremenskim uslovima rashladi predstavlja vrhunski domet savremene tehnologije.

Na temperaturama vazduha koje se često približavaju vrednosti od 50 stepeni Celzijusovih, naučnici su počeli da eksperimentišu sa tehnologijom "obasjavanja oblaka" koja je prošle nedelje, prvi put, donela rezultate.

Obilne pljuskove koji su natopili ulice Dubaija i rashladili grad, izazvali su dronovi koji emituju električne impulse. Za razliku od ranije poznate metode izazivanja padavina raspršivanjem srebro jodida u oblake, nova tehnologija se, uslovno rečeno, zasniva na proizvodnji "elektrošokova". Naelektrisanje na oblake deluje tako što izaziva sakupljanje vodene pare u veće kapljice. Kada se manje kapljice spoje u veću, one padaju na zemlju u obliku kiše.

Dronovi koji "seju kišu" imaju raspon krila od dva metra i lansiraju se iz katapulta. Imaju senzore temperature, vlage i elektriciteta, kao i poseban sistem za stvaranje električnih impulsa. Autopilot može da održava dronove tokom krstarenja kroz oblake oko 40 minuta.

Ovu tehnologiju osmislili britanski naučnici sa Univerziteta u Redingu još 2017. godine, dok su Emirati počeli da je testiraju u martu ove godine, prenosi Bug. Iako je bilo određenih sumnji, ova metoda se pokazala kao realno primenjiva.

Testiranje je uspešno pokazalo da "elektrošokovi" mogu da stvore dovoljno velike kapljice koje mogu da pokrenu padavine koje će moći da "prežive" dok ne dosegnu tlo. U realizaciju ovog projekta, Nacionalni centar za meteorologiju UAE je uložio 1,5 miliona dolara.

Video: Da li konačno imamo dokaz da se na vremenske prilike utiče?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aman

    24. jul 2021 | 00:32

    Ostavite vise bozansku i nemislosrdnu prirodu na miru!

  • Lord

    24. jul 2021 | 07:05

    Samo se igrajte sa prirodom,vec je pocela da vraca...

  • Realista

    24. jul 2021 | 09:36

    Ako se izaziva kiša gdje ne treba da pada onda tamo gdje je trebala padati neće je biti. Jednostavno i logično da ćemo na ovaj način poremetiti prirodu na svoju štetu jer priroda se prilagodi a ljudi malo teže.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA