Od 6,21 miliona starih telefona Japanci su napravili 5.000 olimpijskih medalja

Dajući svoje stare pametne telefona i druge elektronske uređaje na reciklažu, svi građani Japana su dobili priliku da učestvuju u stvaranju simbola koga će poneti vrhunski sportisti iz celog sveta

  • 0
Medalje, olimpijada tokijo 2021 2020 Foto: Kenjiro Matsuo / AFLO / Profimedia

Japan, u kome se trenutno održavaju Olimpijske igre, ozbiljno se trudi da se u svakom njihovom njhove organizacije predstavi na što je moguće bolji način. Zato su, kao visokotehnološka razvijena zemlja sveta, Japanci su uspeli da povežu pametne telefone, zaštitu životne sredine i olimpijske medalje.

Naime, između aprila 2017. i aprila 2019. godine, u Japanu je održana velika akcija prikupljanja starih pametnih telefona i drugih malih elektronskih uređaja, koji su potom poslati na reciklažu. Plemeniti metali koji se u njima nalaze su pretopljeni i upotrebljeni u izradi olimpijskih medalja.

Tako su svi građani Japana dobili priliku da učestvuju u stvaranju simbola koga će vrhunski sportisti sa ponosom nositi širom sveta.

U akciji je uspešno sakupljeno 79.000 tona elektronskog otpada. Tu se našlo ukupno 6,21 milion starih pametnih telefona, iz kojih je izvađeno 32 kilograma zlata, 3.500 kilograma srebra i 2.200 kilograma bronze.

Od toliko materijala, napravljeno je oko 5.000 medalja, koje će biti dodeljene najuspešnijim takmičarima Olimpijskih i Paraolimpijskih igara.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA