≫ 

Gde "plažobot" prođe, tu pikavaca na plaži više nema!

Autonomni robot koristi veštačku inteligenciju i sistem kamera pomoću kojih gleda kroz pesak i potom, delom koji zaista izgleda kao češalj, sakuplja opuške

  • 0
plažobot, skupljač pikavaca Prinscreen: YouTube/Microsoft

Statistika govori da svake godine na plažama širom sveta završi 14,5 milijardi opušaka. A kada je jedan od njih završio u rukama jednog četvorogodišnjaka na laži u Holandiji, njegov otac odlučio da nešto preduzme.

Tada su Edvin Bos i njegov kolega Martijn Lukart osmislili i kostruisali "Beach Bot" autonomnog robota koji "češlja" plaže u potrazi za opušcima u pesku.

Za to koristi veštačku inteligenciju, sistem kamera pomoću kojih gleda kroz pesak i deo koji zaista izgleda kao češalj. Prikupljene opuške zatim skladišti, pa ih kada završi sakupljanje nosi na mesto za odlaganje.

U celu priču se uključio i Microsoft koji je omogućio posetiocima plaža, putem Trove aplikacije, šalju fotografije pikavaca sa plaže, za šta dobijaju po 25 centi, ako ista bude "prihvaćena". A "prihvaćene" fotografije Beach Botu pomažu da lakše pronađe opuške.

Video: Šetao plažom i ugledao neobičan kamen: Otkrio je praistoriju!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA