Nova tehnologija stvara čistu pijaću vodu iz običnog vazduha, Namibijci u čudu

Mašine koriste struju da ohlade vazduh dok se ne kondenzuje u vodu i mogu da proizvedu između 50 i 75 litara vode dnevno

  • 0
česma, voda, nestanak vode, pijaća vda Foto: Pixabay

Španska kompanija Aquaer razvila je sistem kojim se iz vazduha izvlači voda za piće, sa namerom da se koristi u regionima i zemljama gde postoji problem sa snabdevanjem vode, posebno u Namibiji.

- Naš cilj je da pomognemo ljudima, da dođemo do mesta kao što su izbeglički kampovi, koji nemaju pijaću vodu - rekao je Enrike Vega (82), koji je svoju mašinu osmislio tokom velike suše u južnoj Španiji devedesetih godina, preneo je Rojters.

Uređaji napravljeni u njegovoj kompaniji Aquaer već prave čistu vodu, bezbednu za piće, zajednicima u Namibiji i u jednom libanskom izbegličkom kampu.

- U selima u kojima smo boravili u Namibiji, ljudi su bili zapanjeni, nisu razumeli odakle dolazi voda - objasnio je Vega.

Ove mašine koriste struju da ohlade vazduh, dok se ne kondenzuje u vodu, koristeći isti metod koji se dešava prilikom kondenzacije u klima-uređajima.

Dok ostali generatori za vodu, koji se baziraju na sličnoj tehnologiji, zahtevaju visoku vlagu i niske temperature da bi bili efikasni, Vegina mašina radi na temperaturama do 40 stepeni i može da podnese vlagu od samo 10 do 15 odsto.

Ta mala mašina može da proizvede između 50 i 75 litara vode dnevno, može da se nosi u kolicima. Veće takve mašine mogu da proizvedu do 5.000 litara dnevno.

Video: Da li konačno imamo dokaz da se na vremenske prilike utiče?

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA