• 4

Ide "na Sunce" i leti 90 dana bez pilota: Novi avion američke mornarice je "Stanovnik neba"

Avion ima raspon krila od 72 metra, pokriven je sa 270 kvadrata solarnih ćelija koje generišu 2kW električne energije, a u stanju je da ponese 360 kilograma različite opreme

 • 4
Bespilotni solarni avion Skydweller

Foto: Skydweller Aero / Promo

Američka mornarica razvija bespilotni avion koji će moći da ostane u vazduhu čitavih 90 dana, zahvaljujući ogromnim solarnim panelima koji mu pokrivaju krila.

Kada bude potpuno spremna za upotrebu, letelica nazvana "Skydweller" (engl. stanovnik neba), na čijem konstruisanju radi američko-španska kompanija Skydweller Aero, pomoći će mornarici da neprekidno u dužem perodu nadgleda morsku akvatoriju SAD i "prati" plovidbu brodva koji uplovljavaju i isplovljavaju.

Kao osnova za konstruisanje "Skydweller"-a poslužio je takođe solarni avion sa posadom "Solar Impulse 2", koji je u periodu 2015. - 2016. obleteo svet. Njegova konstrukcija je izmenjena izbacivanjem pilotskog sedišta i preradom kabine, što bespilotnoj verziji letelice omogućava duži let i više mesta sa predviđeni teret i opremu.

Avion ima raspon krila od 72 metra i pokriven je sa 270 kvadratnih metara solarnih fotonaponskih ćelija koje generišu dva kilovata električne energije. U stanju je da ponese 360 kilograma radarske i opreme za snimanje, prenosi Futurism.

Trenuto se testira njegovo autonomno letenje, nakon čega će se preći na poletanje i sletanje. Kada to bude obavljeno, prećiće se na konačno ispitivanje mogućnosti dugovremenskog leta, kako bi se postigao zacrtani cilj od 90 dana provedenih u vazduhu.

Planirano je i da "Skydweller" bude opremljen vodoničnim gorivnim ćelijama, kako bi imao dodatni pogon koji će mu pomoći da se održava u vazduhu i po lošem vremenu.

Američka mornarica danas koristi dronove čak i veće od ovoga, ali su oni sposobni da patroliraju maksimalno 30 sati, pa bi se dronovi sa mogućnošću dužeg leta pokazali prilično korisnima, pogotovo kada je reč o obavljanju više misija u okviru jednog leta.

Video: Čuvaju, brane, pomažu u sprovođenju zakona, a sada su dobili i svoje padobrane:Oni su psi specijalci

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Perica

  Nešto se ovde ne uklapa. Pre će biti da paneli generišu 20KW električne energije. Sa 2KW ne može jedan motor da se napaja.

  1
  0

  Podelite komentar

 • eNL

  a šta ako izgubi signal ovaj avion posle ode u pi*du materinu....pravo ovamo kod nas u kukuruz...i opet mi posle krivi što je rano rodio kukuruz 🤣🤣

  13
  0

  Podelite komentar

 • mira

  Neka ga puste da preleti Srbiju.. Pa ako ne padne... leteće, negde 😁🙃😇

  10
  0

  Podelite komentar

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima