≫ 

Jedan od najvrednijih naučnih spisa 20. veka ide na aukciju, očekivana vrednist 3 miliona evra

Originalni Ajnštajnov rad na 54 stranice koga su 1913. i 1914. u Citrihu redigovali slavni fizičar jevrejskog porekla i njegov saradnik i prijatelj Mišel Beso

  • 2
Albert Ajnštajn Foto: Pixabay

Jedan od radnih rukopisa Alberta Ajnštajna o opštoj teoriji relativiteta, procenjen na dva do tri miliona evra, biće ponuđen na aukciji, objavila je aukcijska kuća Christie's. Nesumnjivo je reč o najvrednijem Ajnštajnovom rukopisu ikada ponuđenom na aukciji, koju će Christie's održati 23. novembra u francuskoj aukcijskoj kući Aguttes.

U pitanju je originalni Ajnštajnov rad na 54 stranice koga su 1913. i 1914. u Citrihu redigovali slavni fizičar jevrejskog porekla i njegov saradnik i prijatelj Mišel Beso, švajcarsko-italijanski inženjer.

Upravo zahvaljujući Besu rukopis je i sačuvan, jer se Ajnštajn, koji ga je smatrao samo običnim radnim rukopisom, sigurno ne bi njime više bavio, pojašnjavaju iz kuće Christie's, prenosi Hina.

Nakon posebne teorije relativiteta koju je 1905. godine sažeo u formuli "E=mc2", Ajnštajn je 1912. počeo da radi na opštoj teoriji relativiteta. Ajnštajn i Beso su se prihvatili problema koji je decenijama mučio naučnu zajednicu - anomalije Merkurove orbite, i uspeli su da reše tu zagonetku.

Drugi značajan dokument iz tog perioda, poznat kao "beležnica iz Ciriha", s kraja 1912. i početka 1913. godine, nalazi se u arhivi Hebrejskog univerziteta u Jerusalemu.

Video: Od tekstova Boba Dilana, do raskid pisama Britni Spirs: Muzička aukcija za pamćenje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tt

    2. septembar 2021 | 14:42

    Ne vredi ni pisljive bobe. Izace pravda na videlo. Covek je unakazio nauku za 500 godina.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA