≫ 

Kineski helikopter spreman za Mars

Helikopter bi mogao bude oruđe za istraživanja Marsa, budući da Kina svoju prvu misiju sa posadom na Crvenu planetu planira 2033. godine

  • 1
NASA rover Perseverance Mars Ilustracija / Foto: Tanjug/AP

Kina je razvila prototip minijaturnog helikoptera za kontrolu nad budućim misijama na Marsu, nakon što je njen robot-rover izvršio istorijsko sletanje na Crvenu planetu pre nekoliko meseci.

Prototip je po izgledu sličan robot-helikopteru "Ingenuity" (Genijalnost, na gornjoj slici) koji je NASA razvila ove godine za svoj rover "Perseverance" (Istrajnost), prema fotografiji objavljenoj u sredu na internet stranici kineskog Državnog svemirskog naučnog centra, prenosi Rojters.

Kineski centar je saopštio da bi helikopter mogao da bude oruđe za kineska istraživanja Marsa, ali nije naveo više detalja.

Kineski helikopter Mars Foto: NSSC/CAS

Kina je u maju u svojoj prvoj misli roverom sletela na Mars, postavši tako druga država nakon SAD koja je to učinila, nakon što je NASA rover sleteo na tu planetu u februaru. Peking je najavio da svoju prvu misiju sa posadom na Mars planira 2033. godine.

NASA je u aprilu potvrdila da je njen minijaturni helikopter, težak 1,8 kilograma, izveo svoj prvi let od 40 sekundi i da se uzdigao do visine od oko tri metra, ostao na jednom mestu 30 sekundi, a zatim se vratio na površinu Marsa. Od tada je, prema NASA, ova letelica je napravila više od 10 izleta, i prešla udaljenost preko dva kilometra sa vremenom leta od ukupno oko 20 minuta.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 1111

    3. septembar 2021 | 07:05

    Pa ako nema.vazduha na marsu , kako ce onda ovo leteti?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA