Prvi amateri u Svemiru uspešno sleteli na Zemlju

Kapsula kompanije SpaceX je koristila svoj toplotni štit da zaštiti posadu od intenzivne toplote dok se kretala prema okeanu

  • 0
prvi civili u svemiru sleteli na zemlju Foto: Twitter/@SpaceX

Četvoro putnika svemirske misije Crew Dragon (Kru Dragon) kompanija SpaceX, prvi civili amateri koji su se samostalno otisnuli u Svemir, vratili su se na Zemlju nakon trodnevnog leta u orbitu Zemlje.

Time je let kojim su prvi put u istoriji u Svemir leteli turisti, odnosno civili koji nisu astronauti, okončan, javio je CNN.

Kapsula kompanije SpaceX dizajnirana je tako da ne dopušta da temperature u kabini prelaze 30 stepeni, koristila je svoj toplotni štit da zaštiti posadu od intenzivne toplote i skupljanja plazme, dok se kretala prema okeanu.

Komandant misije nazvane "Inspiration4" milijarder Džered Ajsakmen zahvalio je kompaniji SpaceX, ocenivši da je to bila "velika vožnja".

Posada je prikazana kako gleda filmove tokom leta, a povremeno se moglo čuti i reagovanje na kontrolu leta misije SpaceX, u potpuno autonomnoj svemirskoj letelici pre nego što je zapoceo proces ponovnog ulaska u Zemljinu atmosferu.

Nakon leta brzinom većom od 27.500 kilometara na sat, svemirska letelica je usporila, pri čemu je njen spoljašnji deo u tom procesu dostigao jako visoke temperature.

Nakon izlaska iz svemirske letelice, neposredno pre nego što su helikopterom vraćeni na Floridu, posada kapsule je viđena kako se smeši i maše kamerama.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA