≫ 

Moćna ruska hipersonična raketa uspešno lasnirana sa dubine od 40 metara ispod mora

Cirkon 3M22 je krstareća raketa koja može da nosi bojeve glave težine 300 - 400 kilograma, ima domet između 1.000 i 2.000 km i leti brzinama između 8 i 9 maha

  • 2
Ruska raketa, Cirkon Printscreen: Twitter/@SergeyNNov

Ruska podmornica na nuklearni pogon "Severodvinsk" izvela je drugo uspešno lansiranje hipersonične rakete Cirkon iz Belog mora na cilj u Barencovom moru, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Lansiranje Cirkona izvela je posada podmornice na nuklearni pogon Severodvinsk, prvi put ispod površine mora sa dubine od 40 metara u Belom moru na metu u Barencovom moru, prenela je agencija TASS. Let projektila od trenutka izranjanja na površinu do pogađanja cilja potpuno je odgovarao očekivanim parametrima.

Cirkon 3M22 je krstareća raketa višestruke namene, koja može da nosi bojeve glave težine između 300 i 400 kilograma. U zavisnosti do vrste cilja, Cirkon ima operativni domet između 1.000 i 2.000 kilometara. U letu ostvaruje maksimalne brzine između 8 i 9 maha, odnosno 9.800 do 11.000 kilometera na čas.

Rusko Ministarstvo odbrane je ranije saopštilo da je ruska mornarica prvi put testirala hipersoničnu raketu Cirkon sa nuklearne podmornice.

Testiranje je izvedeno na uslovnom cilju u Barencovom moru, prenela je RIA Novosti. Testovi su ocenjeni kao uspešni, a raketa je pogodila uslovni cilj.

Ruska raketa, Cirkon Grafika: Prinscreen/Katehon.com

Video: Čudo izraelske odbrane: Gvozdena kupola obara rakete, dronove a hvata i granate

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA