≫ 

Naučnici stvorili najhladniju ikada zabeleženu temperaturu

Najniža temperatura ikada rezultat je istraživanja talasnih svojstava atoma, tokom koga su naučnici osmislili proces snižavanja temperatura nekog sistema usporavanjem njegovih čestica

  • 2
led, kristali leda Foto: Pixabay

Naučnici sa tri nemačka univerziteta uspeli su da stvore najhladniju temperaturu ikada izmerenu u laboratorijskim uslovima - samo 38 trilionitih delova jednog stepena topliju od apsolutne nule.

Temperatura od koje se u trenutku smrzavaju kosti zaživela je na samo nekoliko sekundi u laboratoriji Centra za primenjenu svemirsku tehnologiju i mikrogravitaciju. To bi, međutim, moglo da ima dugotrajne posledice i značaj za razumevanje kvantne mehanike.

Kao što je poznato, apsolutna nula iznosi -273,15 stepeni Celzijusa, ali se najčešće odznačava sa u kelvina. Na toj temperaturi fundamentalne čestice prirode imaju minimalne pokrete, piše Yahoo! Finance.

Najniža zabeležena temperatura ikada rezultat je istraživanja talasnih svojstava atoma, tokom koga su naučnici osmislili proces kojim se snižava temperatura nekog sistema usporavanjem njegovih čestica do potpunog mirovanja.

Na nekoliko sekundi, delići su zaista bili potpuno pasivni, a njihova temperatura je spuštena na zapanjujućih 38 pikokelvina, odnosno 38 trilionitih delova jednog stepena iznad apsolutne nule.

Istraživači sa Univerziteta u Bremenu, Humboltovog Univerziteta u Berlin i Univerziteta Johan Gutenberg iz Majnca kažu da će u svojim budućim istraživanjima nastojati još da uspore čestice kako bi dostigli za istraživanje idealan period od 17 sekundi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA