Čudni radio-talasi stižu iz naše galaksije...

Svetlost objekta, koja dolazi iz centra naše glalaksije, takođe dramatično varira, a signal se uključuje i isključuje očigledno nasumično

  • 4
galaksija, mlečni put Foto: Pixabay

Astronomi su otkrili neobične signale koji dolaze iz pravca centra galaksije Mlečni put, koji se ne uklapaju u postojeći obrazac promenljivog radio izvora, što bi moglo da ukaže na novu klasu zvezdanog objekata.

- Najčudnije svojstvo novog signala je da ima veoma visoku polarizaciju. To znači da njegova svetlost oscilira samo u jednom smeru, ali se vremenom taj smer rotira - rekao je vodeći autor nove studije Citeng Vang, profesor sa Univerziteta u Sidneju, piše portal ScienceDaily.

Svetlost objekta, koja dolazi iz centra naše glalaksije, takođe dramatično varira, a signal se uključuje i isključuje očigledno nasumično. - Nikada nismo videli nešto slično! - naveo je Vang.

Mnoge vrste zvezda emituju promenljivu svetlost u elektromagnetnom spektru. Pulsari, supernove, plamteće zvezde i brzi radijski rafali su vrste astronomskih objekata čija svetlost varira.

- Prvo smo mislili da bi to mogao biti pulsar - vrlo gusta vrsta rotirajuće zvezde - ili pak vrsta zvezde koja emituje ogromne solarne baklje. Ali signali iz ovog novog izvora ne odgovaraju onome što očekujemo od ovih vrsta nebeskih objekata - rekao je Vang.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA