Vakcinacija bez igle? Robot Cobi dezinfikuje, sortira doze i vakciniše bezbolno za samo 1 minut

Pacijenti se za vakcinaciju prijavljuju onlajn, potom dolaze do robota i identifikuju se pred njim - skeniranjem podataka s mobilnog telefona

  • 3
robotska ruka

Foto: Freepik

Nevezano za stavove ljudi o vakcinaciji koji se tiču vere, zdravstvenog stanja ili lične volje, sigurno da ima i onih koji se boje igle. Ali, zato se sada pojavilo inovativno rešenje i za takav problem odnosno strah.

U ovom slučaju vakcina se ne injektira u mišić iglom, već uz pomoć robota.

Metode intramuskularne injekcije bez igle već postoje, a da bi se mogle lako, brzo i sigurno implementirati na većem broju pacijenata, bez opterećivanja zdravstvenih radnika - u te svrhe mogu se koristiti i mašine.

Dokaz za to je robot Cobi, izrađen u okviru kompanije Cobionix, osnovane kao deo preduzetničkog inkubatora na kanadskom univerzitetu Waterloo. Cobi je robotska ruka, opremljena senzorima i svom potrebnom tehnologijom, kako bi, bez igle, potpuno automatizovano vakcinisala pacijente.

Robot za masovnu vakcinaciju može biti postavljen unutar klinike. Pacijenti se za vakcinaciju prijavljuju onlajn, potom dolaze do robota, identifikuju se pred njim - skeniranjem podataka s mobilnog telefona, a robotska ruka za to vreme iz ugrađenog kontejnera uzima cepivo.

Osoba tada na ekranu dobija uputstvo da podigne rukav i dezinfikuje mišić nadlaktice, dok robot uz pomoć senzora LIDAR snima položaj tela i pronalazi željenu tačku cepljenja. Robotska ruka se u nekoliko sekundi prislanja se na odabrano mesto i snažnim mlazom ubrizgava cepivo u mišić, koji u telo ulazi bezbolno, kroz otvor debljine ljudske dlake.

Nakon toga pacijent će još jednom dezinfikovati mesto "uboda" i onda nastavlja dalje svojim poslom. Robot odmah odlaže dozu vakcine u kantu za otpad, spreman je da uzme novu dozu i vakciniše sledeću osobu - sve unutar otprilike jednog minuta.

Osim što eliminiše strah od igle, Cobi donosi i druge prednosti. U stanju je da vakciniše brzo i efikasno, ne zahteva da pored njega sedi tehničar ili medicinski radnika, a samim tim smanjuje izloženost potencijalnoj zarazi - kod svih uključenih u proces.

Video: Obilaze đake iz ruralnih predela kako bi im držali nastavu: Učitelj napravio sebi robota pomoćnika

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA