Stvorena najveća svetska kompanija za kvantno računarstvo, znak rastuće zrelosti ove industrije

Kvantno računarstvo je napravilo značajan iskorak sa pojavom potpuno nove samostalne kompanije pod nazivom Quantinuum.

  • 0

Foto: Pixabay

Honeywell Quantum Solutions, ogranak za kvantno računarstvo kompanije Honeywell International, i Cambridge Quantum Computing objavili su u utorak da su završili svoje spajanje najavljeno još u junu, stvorivši novu samostalnu kompaniju nazvanu Quantinuum.

Prema navodima nove kompanije, oni su sada najveće svetsko, samostalno preduzeće koje se bavi kvantnim računarstvom, piše Barron’s.

Druge kompanije, uključujući i gigante kao što su IBM, Amazon ili Alphabet imaju ogranke koji se bave kvantnim računarstvom, ali sve u sklopu ovih ogromnih entiteta.

Honeywell, koji drži 54 odsto udela u novoj kompaniji, odlučio je da Quantinuum postane samostalna kompanija kako bi mogla da privuče spoljne investicije i kako bi mogla da razvija svoju tehnologiju na način na koji menadžment Quantinuum-a smatra prikladnim — bez obzira na postojeće odnose.

Kvantno računarstvo je i dalje veoma nov pojam i onaj koji je često zbunjujuć. Kvantni računari se oslanjaju na osnove kvantne fizike. U tradicionalnom računarstvu, informacije se čuvaju u bitovima — nizovima jedinica i nula. Sa druge strane, kvantni bit, ili q-bit, može, u suštini, biti jedan ili nula u isto vreme. Čudno je, ali omogućava kvantnim računarima da rade stvari koje tradicionalni računari ne mogu ili da se bave problemima za koje bi tradicionalnim računarima bile potrebne stotine ili hiljade godina da reše.

Dizajn farmaceutskih molekula, sajber bezbednost i optimizacija logističkih ruta su tri grane koje se često spominju kada se govori o primenama kvantnog računarstva.

Spajanje je znak rastuće zrelosti industrije kvantnog računarstva, jer počinje da se pomera od laboratorije ka rešavanju problema u stvarnom svetu.

Sredstva kojima Quantinuum trenutno raspolaže iznose oko 270 miliona dolara, a prva nova ponuda ove kompanije, odnosno proizvod za sajber bezbednost biće uskoro lansiran, a sledeće godine očekuje se još proizvoda.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA