≫ 

Kako vas ovaj interaktivni muzički video može uvesti u svet programiranja?

Projekat je nastao sa ciljem da se što više žena i devojaka zainteresuje za programiranje.

  • 0

Girls Who Code, neprofitna organizacija koja ima za cilj da zainteresuje više žena i devojaka za oblast računarskih nauka, debitovala je, “prvi ikada muzički spot koji se može kodirati”. Organizacija se udružila sa muzičkom zvezdom Doja Cat, transformišući njen novi muzički spot za pesmu “Woman” u interaktivno iskustvo, piše The Verge.

 

Ovo možete i sami isprobati na Dojacode.com. Tri programska jezika koja se koriste tokom videa su CSS, Javascript i Python.

Kada kliknete na video, interaktivno iskustvo počinje. Tokom trajanja muzičkog spota vi ćete moći da donosite određene odluke koristeći jedan od tri ponuđena programska jezika. Na dnu ekrana dobijaćete informacije kada će video biti pauziran kako biste doneli sledeću odluku i koji će programski jezik biti korišćen.

Kada se video pauzira, moći ćete da popunite prazna polja pored redova koda. Na primer, prva pauza omogućava vam da izaberete boju noktiju koristeći CSS programski jezik, a kada unesete liniju koda, boja noktiju će se promeniti u realnom vremenu. U drugom scenariju, unošenje imena grada promeniće doba dana u muzičkom spotu u zavisnosti od lokalnog vremena.

Na kraju interaktivnog spota, dobićete slike kako je sve izgledalo nakon što ste završili sa “kodiranjem”, koje vam sajt zatim omogućava da preuzmete ili podelite na društvenim mrežama. Iako DojaCode video ne uključuje intenzivno programiranje, ipak je zanimljivo i jedinstveno iskustvo koje moje može uvesti u svet programiranja sve one koji nikada ranije nisu imali dodirnih tačaka sa ovom oblašću.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA