≫ 

Ova nova kamera je veličine zrna soli i pravi fotografije izuzetno dobrog kvaliteta

Kamere postaju sve manje i manje, a najnovije koje se pojavljuju nisu samo neverovatno male, već su u stanju da prave fotografije izuzetno dobrog kvaliteta.

  • 0
Ultracompact camera Foto: Profimedia/ Ferrari/Princeton University

Istraživači sa Univerziteta Prinston i Univerziteta u Vašingtonu razvili su kameru veličine zrna soli. Kamera, koja se oslanja na tehnologiju zvanu “metapovršina” (metasurface), koja je načičkana sa 1,6 miliona cilindričnih stubova i može se proizvesti slično kao kompjuterski čip, je u stanju da snimi fotografije u punoj boji koje su praktično jednako dobre kao fotografije snimljene konvencionalnim fotoaparatima, piše Science Alert.

Mikro fotoaparat ima potencijal da bude koristan u čitavom nizu scenarija, od pomaganja minijaturnim robotima da istražuju svet, do boljeg pružanja uvida u procese koji se dešavaju duboko u ljudskom telu.

Kamera kombinuje hardver sa računarskom obradom podataka kako bi poboljšala kvalitet snimljenih fotografija. Odnosno, algoritmi za obradu signala koriste tehnike mašinskog učenja kako bi smanjili zamućenje ili druge probleme koji se inače javljaju kod kamera ove veličine, navode istraživači u naučnom radu objavljenom u časopisu Nature Communications.

U budućnosti bi ovi algoritmi mogli da se koriste za mnogo više stvari. Na primer, da automatski detektuju određene objekte koje kamera traži, poput znakova bolesti unutar ljudskog tela.

Metapovršina zamenjuje uobičajena zakrivljena staklena ili plastična sočiva sa materijalom širokim samo pola milimetra. Svaki od 1,6 miliona cilindričnih stubova je pojedinačno dizajniran da najbolje fotografiše ono što se nalazi ispred kamere, uz kompjutersko modeliranje koje se koristi za izradu optimalne konfiguracije.

Silicijum nitrid nalik staklu od kojeg je napravljena metapovršina je materijal koji se uklapa u konvencionalne proizvodne procese elektronike, što znači da ne bi trebalo da bude previše teško povećati proizvodnju ovih minijaturnih kamera koristeći proizvodne procese i opremu koja već postoji.

Iako će biti potrebno još mnogo posla da se ovakav gedžet prebaci iz laboratorije u komercijalnu proizvodnju, ovo je naznaka da je to moguće. Kada se to desi, imaćemo pristup super malim kamerama koje takođe mogu da naprave kvalitetne fotografije.

Video: Savrešna fotografija: Deca Nikon i Epson žive u fotoaparatu od skoro 300 kvadrata

(Telegraf.rs/Science Alert)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA