≫ 

Švajcarska legalizovala 3D štampanu mašinu za samoubistvo

Proces traje manje od jednog minuta, a smrt se javlja kroz hipoksiju i hipokapniju, koja ima za cilj da omogući da osoba umre relativno mirno i bezbolno.

  • 8

3D štampana kapsula, namenjena za potpomognuto samoubistvo, sada može legalno da se koristi u Švajcarskoj, prema tvorcima ove mašine, piše britanski Independent.

Sarco mašinom, kako je nazvana, se može upravljati iznutra – čak i samo treptanjem – i radi tako što smanjuje nivo kiseonika u kapsuli.

Proces traje manje od jednog minuta, a smrt se javlja kroz hipoksiju i hipokapniju, koja ima za cilj da omogući da osoba umre relativno mirno i bezbolno.

Sarco @ Venice_Design from Philip Nitschke on Vimeo.

Mašina za samoubistvo je kreacija doktora Filipa Ničkea, nazvanog "Doktor Smrt", koji je direktor neprofitne organizacije Exit International, koja se zalaže za legalizaciju dobrovoljne eutanazije i potpomognutog samoubistva.

Sarco – skraćenica za sarkofag – je dizajniran da može da se postavi na bilo kojoj lokaciji po želji korisnika, a zatim se biorazgradiva kapsula može odvojiti od baze kako bi služila kao kovčeg.

Mašina je kritikovana zbog svog futurističkog dizajna, za koji neki kažu da glamurizuje samoubistvo, ali i zbog prateće aplikacije virtuelne stvarnosti koja omogućava ljudima da „iskuse sopstvenu virtuelnu smrt“.

Trenutno postoje samo dva Sarco prototipa, ali Exit International 3D štampa treću mašinu za koju se nada da će biti spremna za rad u Švajcarskoj sledeće godine.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Drinko

    7. decembar 2021 | 11:27

    Veliki sam i lični protivnik eutanazije. Čovek je stvoren da se rodi, živi i umre ali sve svojim prirodnim tokom. Ne sme se ta ravnoteža poremetiti ili prekinuti ljudskom,da tako kažem glupo odlukom, ništa drugo nego samoubistvu. Tako da čovek dok živi, živi... Mi religiozni kazemo čovek odlazi sa ovog sveta kad Bog odluči da ga uzme k' sebi na onaj svet.

  • bella

    7. decembar 2021 | 11:15

    vise sam za bocku umesto mucenja a ovo leganje u kapsulu je cisto sranje

  • VladimirR

    7. decembar 2021 | 15:10

    Uvučeš se u vakum vreću i vakumiraš se, da te Bog vidi. A ne ovo kao neko futurističko vozilo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA