Delići istorije interneta na aukciji: Suosnivač sajta Wikipedia prodaje prvi Wiki edit kao NFT

Poznata aukcijska kuća Christie’s vodi aukciju koja traje od 3. do 15. decembra.

  • 0

Foto: Pixabay

Džimi Vels, suosnivač sajta Wikipedia, prodaje na aukciji dva delića istorije interneta: Strawberry iMac koji je koristio za razvoj sajta i NFT prvog Wiki edita na toj stranici. Vels kaže da planira da iskoristi sredstva za razvoj društvene mreže na kojoj neće biti oglašivača, piše Motherboard.

NFT tokeni ili jednostavno govoreći nezamenljivi (non-fungible) tokeni, na neki način, zapravo predstavljaju definiciju digitalne imovine. NFT-jevi su vid kriptovalute koja omogućava da se razne stvari na različitim medijima i sajtovima “tokenišu” i prodaju putem mehanizama digitalne trgovine.

Preciznije rečeno, ovi tokeni su zasnovani na etereum blokčejnu, ne mogu se zameniti nekom drugom vrednošću i u tom smislu su jedinstveni. Ako uzmemo za primer realnu sliku sa tržišta, NFT tokenom se mogu smatrati digitalna umetnička dela, poput grafika, slika, fotografija, muzičkih ostvarenja, delova u video igrama, pa čak i delovi samog interneta, a čija je vrednost izražena u etereum ili bitkoin kriptovaluti čija se vrednost kasnije prevodi u dolare.

Vels je 15. januara 2001. pokrenuo Wikipediju na svom Strawberry iMac računaru. Kada je sajt pokrenut, napravio je prvi takozvani “Wiki edit” kada je na sajtu objavio frazu “Zdravo svete!”. NFT koji Vels prodaje nije samo JPEG slika veb sajta kako je tada izgledao, već interaktivno iskustvo sa namenskom veb stranicom.

Pobednik aukcije i novi vlasnik NFT-a moći će da uređuje stranicu kako god želi, a pritiskom na dugme moći će da je vrati nazad u onaj trenutak 15. januara kada je pisalo samo “Zdravo svete!”.

Već sada možete videti kako je sajt izgledao, ali nije moguće izvršiti nikakve izmene.

Vels kaže da je na ideju došao nakon što je video da je Džek Dorsi, suosnivač Twittera prodao svoj prvi tvit, te kada je Tim Berners-Li, profesor na MIT-u i Oksfordu, i čovek koji je izumeo WWW (World Wide Web) prodao originalni izvorni kod kao NFT.

Mnogi ljudi mrzi NFT-jeve iz više razloga, ali prema Velsu, u moru glupih NFT-jeva ponekad se javi nešto zaista interesantno, a ovaj delić istorije interneta nesumnjivo spada u tu interesantniju kategoriju.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA