≫ 

Da li će nam uskoro roboti spremati večeru?

Da li bi roboti mogli da zamene ljudski dodir koji je potreban u kuvanju?

  • 5

Brojne tehnološke kompanije razvijaju robote koji mogu da kuvaju, ali i serviraju čitave obroke. Ovi roboti razvijaju se za komercijalne potrebe, ali i za potrebe domaćinstava.

Jedna od tih kompanija je Moley Robotics sa sedištem u Londonu, koja planira da sledeće godine lansira svoju robotsku kuhinju - Moley Robotic Kitchen.

Zakačene na šine postavljene na plafon, dve robotske ruke praktično više u vašoj kuhinji i mogu da kuvaju više od 5.000 različitih recepata. Potrebno je da se izabere jelo na ekranu, dodaju sastojci u ugrađene posude, a robot će, zatim, odraditi sve ostalo.

Robot može da uključi rernu, šporet, koristi i odloži šerpe, promešta, umuti… Praktično sve.

Prilikom razvoja ovog robota, Moley je koristio usluge Tima Andersona, profesionalnog kuvara, koji je 2011. godine pobedio na BBC-jevom MasterChef televizijskom takmičenju.

Anderson bi kuvao, a robot je bio programiran da kopira svaki njegov pokret, piše BBC.

Robot ima razne bezbednosne sisteme koji bi sprečili bilo kakvu ljudsku povredu, naglasio je direktor kompanije Moley.

Već postoje neki restorani koji koriste slične sisteme u svom svakodnevnom poslovanju. Jedan od njih, picerija, kaže da ovakvi roboti imaju mnogo benefita, poput bolje higijene.

Minimalna cena Moley robotske kuhinje je 150.000 funti. Druge slične kuhinjske robotske sisteme razvijaju izraelska Kitchen Robotics i američka firma Dexai Robotics.

Ipak, cena ovakvih sistema će verovatno pasti. Mnoge od ovih tehnologija počinju daleko van domašaja prosečnog kućnog kuvara. Međutim, kako se tehnologije razvijaju, troškovi će se na kraju smanjiti, kaže jedan stručnjak.

Da li bi roboti mogli da zamene ljudski dodir koji je potreban u kuvanju? Ostaje da vidimo.

Video: Robotizovani kovid redar je mešavina droida i vilenjaka: Kineze na testiranje upućuje robot

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA