≫ 

Elon Mask na meti kritika: Kineska svemirska stanica se "umalo sudarila" sa milijarderovim Starlink satelitima

Kina je u u dokumentu poslatom Ujedinjenim nacijma tvrdila da su se neki od Maskovih satelita umalo sudarili sa kineskom svemirskom stanicom u dva odvojena navrata ove godine.

  • 0
Bezos, Mask, Zakerberg Ilon Mask / Foto: Tanjug/AP

Elon Mask se suočava sa negativnim reakcijama na društvenim mrežama nakon što se Kina požalila Ujedinjenim nacijama da je njena svemirska stanica bila prinuđena da izbegne sudare sa satelitima koje je lansirao Maskov projekat Starlink Internet Services u sklopu kompanije SpaceX.

Kina je u u dokumentu poslatom Ujedinjenim nacijma tvrdila da su se neki od Maskovih satelita umalo sudarili sa kineskom svemirskom stanicom u dva odvojena navrata ove godine. Ove tvrdnje još uvek nisu dokazane.

Dva incidenta su se navodno dogodila 1. jula i 21. oktobra kada se Starlink "umalo sudario" sa kineskom svemirskom stanicom, što je "predstavljalo opasnost po živote i zdravlje astronauta". Dokument je Kina dostavila Kancelariji za svemirska pitanja.

Nakon što je pritužba objavljena u javnosti, Mask, Starlink i SAD su žestoko kritikovani na kineskoj platformi Weibo, koja je poput Twittera.

Korisnici su optuživali Maska da je novo oružije američke vojske i da će ceo ljudski rod plaćati njegove poslovne aktivnosti. Navodili su i da je Starlink samo "gomila svemirskog otpada", prenosi BBC.

Kina je takođe optužila SAD da dovode astronaute u opasnost ignorisanjem obaveza iz sporazuma o svemiru.

Naučnici su izrazili zabrinutost zbog rizika od sudara u svemiru i pozvali svetske vlade da podele informacije o procenjenih 30.000 satelita i drugog svemirskog otpada koji kruže oko Zemlje.

Starlink je satelitska konstelacija kompanije SpaceX koja ima za cilj da pruži globalni satelitski pristup internetu. Konstelacija će se sastojati od preko 12 hiljada masovno proizvedenih malih satelita u niskoj Zemljinoj orbiti, koji će raditi u kombinaciji sa zemaljskim primopredajnicima.

SpaceX je već lansirao skoro 1.900 satelita kao deo Starlink mreže, a planira da lansira još hiljade.

Video: Britanski preduzetnik ostvario san:Unity 22 odvojio se od matične stanice i nezavisno leteo u svemir

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA