≫ 

Svemirski teleskop Džejms Veb: Sunčani štit je uspešno otvoren, kreće raspakivanje ogledala

Svemirski teleskop Džejms Veb prešao je veliku prekretnicu u svojoj misiji da slika prve zvezde koje će zasijati u kosmosu.

  • 0
Lansiranje teleskopa Džejms Veb Foto: Profimedia/UPI / Alamy

Najambicioznija opservatorija ikada izgrađena, svemirski teleskop Džejms Veb uspešno je završio otvaranje džinovskog štita koji bi trebalo da ga štiti od Sunčevih zraka.

Već smo pisali o komplikovanim fazama kroz koje teleskop treba da prođe, kako bi započeo svoju misiju, a jedna od najkomplikovanijih je bila upravo ova – otvaranje džinovske petomembranske barijere veličine teniskog terena.

Teleskop će pomoću ove barijere moći da ima dovoljnu osetljivost da detektuje signale koji dolaze od najudaljenijih objekata u svemiru, javlja BBC.

Sada će početi druga faza rasklapanja platforme – otvaranje teleskopskih ogledala, od kojih je najveće 6,5 metara u prečniku.

Bilo je mnogo onih koji su sumnjali u mudrost dizajna koji uključuje toliko motora, zupčanika, remenica i kablova, ali godine testiranja na mnogim modelima isplatile su se jer su kontrolori i inženjeri sa Zemlje bez ikakvih problema prvo odvojili različite slojeve štita, a onda ih prenapregli i raširili.

Peta i poslednja membrana, debljine vlasi kose, otvorena je i zaključana juče oko 18 časova.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA