≫ 

Skupa glupost: NFT grupa kupila kopiju Dine za 2,66 miliona evra, verujući da im daje autorska prava

U planu se govori o kupovini knjige, pretvaranju iste u JPG, zatim spaljivanju knjige, što znači da će preostale “jedine kopije” biti u JPG formatu.

  • 0
dina, dune

Printskrin: YT/Warner Bros. Pictures

Grupa kripto entuzijasta napravila je neobičnu kupovinu: retku kopiju Dine, pisca naučne fantastike Frenka Herberta, za neverovatnih 2,66 miliona evra.

Čudna je pojava kada knjiga za koju se očekuje da će koštati 25.000 evra košta 100 puta više, ali čudnije je to što kupci – kolektiv pod nazivom SpiceDAO – izgleda da veruju da im posedovanje rane kopije hita naučne fantastike o svemirskim crvima daje autorska prava, da sa naslovom rade šta hoće.

“Pobedili smo na aukciji za 2,66 miliona evra. Sada je naša misija da:

  1. Objavimo knjigu (u meri u kojoj je to zakonom dozvoljeno).
  2.  

  3. Proizvedemo originalnu animiranu ograničenu seriju inspirisanu knjigom i prodamo je nekom servisu za striming.
  4.  

  5. Podržimo izvedene projekte iz zajednice”, napisao je kolektiv SpiceDao na Twitter-u.
  6.  

 

 

U stvari, oni nisu kupili nijedno od ovih prava. Kupili su knjigu. Ovo je kao da uzmete kopiju Gospodara prstenova i verujete da sada možete sami da snimite zvanični film.

U planu se govori o kupovini knjige, pretvaranju iste u JPG, zatim spaljivanju knjige, što znači da će preostale “jedine kopije” biti u JPG formatu.

Kolektiv je verovao da bi to povećalo vrednost NFT-a kao jedine legalne kopije knjige, i da bi predstavljalo “neverovatan marketinški trik”, a da bi čak mogao predstavljati priliku da se proda video snimak na kome spaljuju knjigu kao NFT.

Međutim, u svojoj najavi da su kupili knjigu (koja, ponovo, ne donosi nikakva autorska prava), njihov cilj je izgleda bio da dozvole drugima da je čitaju tako što će je objaviti, pre nego što objave animiranu seriju romana, što bi nesumnjivo dovelo do tužbe protiv njih od strane pravih nosilaca autorskih prava.

Ovako skupa glupost se retko viđa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA