≫ 

Kompanija Elona Maska se priprema za testiranje mikročipova na ljudima

Neuralink je objavio oglase za posao u kojima traže direktora i koordinatora kliničkih ispitivanja.

  • 9
Elon Musk, Ilon Mask Ilon Mask / Foto: Tanjug/AP

Kompanija Neuralink, koja je u vlasništvu najbogatijeg čoveka na svetu Elona Maska, se priprema za testiranje mikročipova na ljudima. Reč je o mikročipovima namenjenim ljudskom mozgu.

Neuralink je osnovan 2016. godine s ciljem razvoja tehnologije koja će se potpuno paralizovanim osobama omogućiti da mislima upravljaju, tj. koriste npr. mobilni telefon, i to brže od onih koji nisu paralizovani.

Spomenuta kompanija, čije je sedište u Silicijumskoj dolini, je već uspešno ugradila mikročipove u mozak majmuna i mozak svinje . Sada se priprema za testiranje ovih čipova kod ljudi.

Neuralink je nedavno objavio oglase za posao u kojima traži direktora i koordinatora kliničkih ispitivanja na ljudima, što je pokazatelj da se dugogodišnji cilj kompanije da ugradi čipove u ljudski mozak bliži.

Neuralink je rekao da će oni koji budu učestvovali u testiranju sarađivati sa nekim od najinovativnijih i vrhunskih inženjera. Mask, čije je bogatstvo oko 256 milijardi dolara, rekao je prošlog meseca da je optimističan da bi ovi čipovi mogli da pomognu teško paralizovanim osobama.

On se nada da će američka Uprava za hranu i lekove odobriti upotrebu ovih čipova.

Međutim, kako piše britanski list Guardian, ovaj milijarder, koji je na čelu kompanija Tesla i SpaceX, ima dugu istoriju velikih obećanja koja se odnose na ovu kompaniju. Pre tri godine je smatrao da će prvi implantati u glavu čoveka biti ugrađeni 2020. godine. Između ostalog, ukazao je da će se implantati i bežično puniti.

U Neuralinku su prošle godine objavili video na kojem se vidi majmun kako uz pomoć ugrađenog čipa igra video igricu Pong. Igricu je igrao isključivo koristeći svoj mozak.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA