≫ 

Kina radi na tome da film “Minority Report” postane stvarnost za njene građane

Automatizovani nadzor koji predviđa zločine pre nego što se dogode. Šta bi moglo da pođe po zlu?

  • 0
Facijalna rekognicija, prepoznavanje lica Foto: Shutterstock

Napori kineske vlade za nadzor sada su fokusirani na ono što se može opisati samo kao savršena Orvelovska noćna mora. Regulatori žele da iskoriste različite podatke prikupljene o kineskim građanima kako bi izgradili profile iz kojih bi automatizovani sistem mogao da predvidi potencijalne disidente ili kriminalce pre nego što budu imali priliku da deluju po svojim impulsima.

Nije tajna da Kina gradi potpuno drugačiji internet od zapadnog sveta. Kineska vlada nastoji da kontroliše onlajn aktivnosti svojih građana do te mere da uvede policijski čas na gledanje strimova uživo, beleži lokaciju korisnika društvenih medija, postavlja ograničenja na to koliko vremena deca mogu da provode igrajući onlajn igrice, gradi sistem društvenih kredita i zahteva direktan pristup korisničkim podacima uskladištenim na privatnim serverima u oblaku.

Tokom proteklih nekoliko godina, Kina je uložila mnogo sredstava u praćenje svojih građana, kao i turista, a da ne pominjemo praćenje emocija manjina iz regiona Sinđijang kojim dominiraju muslimani. Prepoznavanje lica jedna je od omiljenih tehnologija kineske vlade, a procenjuje se da je više od polovine svetskih kamera za nadzor instalirano u toj zemlji.

Kako bi stekli predstavu o tome koliko duboko sežu ovi napori, kineske tehnološke kompanije godinama pokušavaju da oblikuju globalne standarde nadzora. Međutim, postaje još gore – izveštaj Njujork tajmsa sugeriše da Kina želi da iskoristi ogromne količine podataka koje je prikupljala godinama kako bi stvorila sistem nadzora koji je zabrinjavajuće sličan onome što je prikazano u filmu "Minority Report" iz 2002. godine.

Novi sistem je dizajniran da "pročešlja" podatke prikupljene o svakodnevnim aktivnostima građana i otkrije obrasce koji bi mogli predvideti kada će se verovatno desiti zločini ili protesti. Dokumenti koji su procurili otkrivaju da će ovaj automatizovani nadzor izgraditi profile koji će uključivati pol, rasu, biometrijske podatke, krivične dosijee, mentalne bolesti i još mnogo toga.

Kada se više ljudi smatra visokorizičnim i okupi se na istom mestu, automatizovano upozorenje će biti poslato obližnjim policijskim jedinicama.

Za sada, Kina još uvek traži ponude od kompanija koje su spremne da obezbede tehnologiju potrebnu za izgradnju ovog naprednog sistema nadzora. U međuvremenu, kineska policija je navodno napravila bazu podataka od preko 2,5 milijarde slika lica, a velika privatna kompanija Megvii je navodno napravila softver koji može da poveže osobu sa svim digitalnim nalozima koje koristi za pristup onlajn uslugama i praćenje njihovog kretanja i dnevne aktivnosti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA