Da li je na pomolu distopijska budućnost? Još jedan algoritam predviđa zločine pre nego što se dogode

Još jedan slučaj sistema koji predviđa zločine pre nego što se dogode

  • 0
Laptop, slika, ulica, prepoznavanje lica Foto: Shutterstock

Novi kompjuterski algoritam predviđa zločine nedelju dana pre nego što se dogode. 

Nedavno je naš portal pisao o zanimljivom slučaju Kine koja radi na tome da film “Minority Report” postane stvarnost za njene građane, a sada izgleda da ova zemlja nije usamljena u tim naporima, jer slični sistemi postoje i u nekim američkim gradovima, javlja Bloomberg.

Prema studiji objavljenoj u časopisu Nature Human Behavior, ovaj algoritam, koji su formulisali naučnici sa Univerziteta u Čikagu i koji navodno beleži 90% tačnosti, deli gradove na pločice od 1.000 kvadratnih stopa. Istraživači su koristili istorijske podatke o zločinima iz Čikaga da testiraju model, koji detektuje obrasce tokom vremena u ovim "popločanim" oblastima i pokušava da predvidi buduće događaje.

Jednako se dobro pokazao i kada je koristio podatke iz drugih velikih gradova, uključujući Atlantu, Los Anđeles i Filadelfiju, pokazala je studija.

Novi alat je u suprotnosti sa prethodnim modelima za predviđanje, koji prikazuju zločin koji "izranja iz žarišta" koja se šire na okolna područja. Takav pristup ne uzima u obzir složeno društveno okruženje gradova, kao i nijansirani odnos između kriminala i efekata policijskog sprovođenja, ostavljajući tako prostor za pristrasnost, navodi se u izveštaju.

Utvrđeno je da su drugi modeli predviđanja zločina koje su ranije koristili organi za sprovođenje zakona pogrešno ciljali određene ljude na osnovu užeg skupa faktora. 2012. godine, Policijska uprava Čikaga — zajedno sa akademskim istraživačima — implementirala je "Model rizika od kriminala i viktimizacije" koji je sačinio listu takozvanih strateških subjekata, ili potencijalnih žrtava i počinilaca incidenata sa pucnjavom, koju određuju faktori kao što su starost i istorija hapšenja.

Model je dodelio ocenu koja je određivala koliko hitno treba nadgledati ljude na listi, a viši rezultat znači da je veća verovatnoća da će biti percipirani ili kao potencijalna žrtva ili kao počinilac zločina sa oružjem.

Ali nakon duge pravne bitke, istraga Chicago Sun-Timesa otkrila je 2017. da skoro polovina ljudi koje je model identifikovao kao potencijalne počinioce nikada nisu bili optuženi za ilegalno posedovanje oružja, dok 13% njih nikada nije optuženo za ozbiljan prekršaj.

Ovaj novi model navodno nema tih problema, što znači da smo korak bliže pravoj Orvelovskoj noćnoj mori.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA